Japonský SoftBank vrhne na burzu svou mobilní divizi, čeká výnos v řádu stovek miliard

SoftBank

SoftBank Zdroj: Profimedia

Japonský telekomunikační konglomerát SoftBank Group letos hodlá uvést na burzu divizi pro mobilní telefony SoftBank Corp a získat prodejem jejich akcií zhruba dva biliony jenů (377 miliard korun). Bez uvedení zdrojů to v pondělí napsal japonský list Nikkei. SoftBank podle něj plánuje v rámci primární veřejné nabídky (IPO) investorům prodat zhruba 30 procent akcií divize, zbytek si chce ponechat.

Firma potvrdila, že prodej akcií divize je jednou ze zvažovaných možností. Dodala však, že zatím nepadlo žádné rozhodnutí. "Vždy zkoumáme různé možnosti v oblasti kapitálové strategie," uvedla firma. "Uvedení akcií divize SoftBank Corp na burzu je jednou z těchto možností, nepadlo ale žádné rozhodnutí o tom, že bychom se měli oficiálně vydat touto cestou," dodala.

SoftBank podle listu Nikkei hodlá výtěžek z prodeje akcií divize využít k investicím, například do zahraničních technologických podniků. Uvedení divize na burzu by završilo přeměnu společnosti SoftBank v globálního technologického investora, uvedla agentura Reuters.

Prodej akcií divize SoftBank by se mohl stát jednou z největších primárních emisí v Japonsku. Firma podle listu Nikkei hodlá uvést akcie divize na trh někdy na podzim. S akciemi by se mělo obchodovat na tokijské burze i v zahraničí, možná v Londýně.