Softbank dokončil obří akvizici ARMu za 32 miliard dolarů

ARM Holdings

ARM Holdings Zdroj: Wikimedia

Před několika měsíci došlo k oznámení akvizice ARMU obřím telekomunikačním gigantem z Japonska – společností Softbank. Teprve nyní došlo k dokončení transakce, která má celkovou hodnotu 31,4 (32,5) miliard dolarů, tedy téměř 800 miliard korun.

Společnost ARM se zabývá vývojem architektury procesorů, ale sama je nevyrábí. Oproti byznys modelu Intelu nebo AMD tak pouze prodává licence ostatním společnostem, které si je dále upravují, integrují do větších čipsetů a následně nechají vyrobit například u továren typu TSMC a podobně.

S akvizicí zmizí ARM z londýnské veřejné burzy i Nasdaq, ale dle vyjádření bude Softbank stále ARM provozovat zcela odděleně, čemuž se nelze divit. Architektura ARM si během posledních let vybudovala silnou pozici v oblasti úsporných zařízení, které mají obrovský rozmach jak díky chytrým mobilním telefonům, tak i veškerým elektronickým zařízením kolem nás. Čipy postavené na ARMu jsou zkrátka všude kolem nás a v tomto směru silně poráží například Intel, který na druhou stranu nabízí čipy hlavně pro výkonnější segment, kde má nejsilnější pozici.

S příchodem internetu věcí by měl počet jednoduchých a úsporných čipů ještě výrazně růst, což je další dobrá zpráva hlavně pro ARM, respektive nového vlastníka Softbank. Ironií ale je, že Intel teprve nedávno oznámil, že i on sám si licencoval technologii ARMu a více méně tak přiznal prohru v oblasti jednoduchých a levných čipů. Bude se tak snažit soupeřit hlavně díky pokročilejší výrobě, ve které má oproti ostatním výrobcům stále náskok.

Softbank má v plánu ARM ještě více posílit a v průběhu následujících pěti let chce zvětšit počet zaměstnanců na dvojnásobek, tedy přibližně 8 000 lidí. Celá skupina Softbank má aktuálně 69 000 zaměstnanců a příjem za rok 2015 činil 89 miliard dolarů.