Jeho firma byla černým koněm pražské burzy. Teď hrozí Amanatovi vězení

Šéf KIT digital Kaleil Isaza Kuzman

Šéf KIT digital Kaleil Isaza Kuzman Zdroj: E15 Anna Vackova

Kaleil Tuzman, KIT digital
KIT digital
Historie akcií KIT digital na pražské burze
4
Fotogalerie

Víc než desetiletý trest vězení hrozí manažerům významné technologické firmy Kit digital kvůli podvodným machinacím v řádech desítek milionů dolarů. Akcie společnosti se do konce roku 2012 obchodovaly na hlavním trhu pražské burzy a na americkém Nasdaqu. Jeden z dua porotou odsouzených manažerů je zároveň bratrancem Humy Abedinové, místopředsedkyně kampaně Hillary Clintonové z prezidentských voleb.

Svého času úspěšná firma pražské burzy se dostala do problémů v listopadu roku 2012, když její vedení oznámilo, že má podnik vážné chyby v účetnictví a že bude muset přepracovat účty od roku 2009. Později skončil Kit digital v úpadku a ceny jeho akcií spadly prakticky na nulu.

Správní rada tehdy označila za viníka zakladatele společnosti Kaleila Tuzmana. Toho spolu s Omarem Amanatem, příbuzným Abedinové, odsoudila porota Federálního soudu v Manhattanu tento týden, informoval web Pagesix. Důvodem bylo umělé nafukování příjmů společnosti a způsobení milionových ztrát investorům.

Padlý technologický gigant před svým pádem profitoval z celé řady podniků. Podíl držel například ve společnosti, která vyprodukovala filmy jako Twilight (Stmívání) nebo The Hurt Locker (Smrt čeká všude).

Historie akcií KIT digital na pražské burze:Historie akcií KIT digital na pražské burzeHistorie akcií KIT digital na pražské burze | E15