Klesající trend důvěry v ekonomiku pokračuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Důvěra v domácí ekonomiku se v červenci meziměsíčně snížila. Souhrnný indikátor důvěry klesl o 0,5 bodu. Mezi podnikateli důvěra klesla o 1 bod, důvěra spotřebitelů se naopak meziměsíčně zvýšila o 1,5 bodu. Ve srovnání s loňskou červencovou hodnotou je souhrnný indikátor důvěry o 2,8 bodu nižší, ve srovnání s hodnotami v období recese je však značně vyšší. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Ani červenec nepřinesl obrat v důvěře v českou ekonomiku, a ta tak pokračovala v cestě ze svého maxima, které dosáhla na začátku roku. V červenci zeslábla důvěra v průmyslu, v obchodě a ve službách, naopak spotřebitelé už nebyli tak pesimističtí jako před měsícem. Očekávání v průmyslu na následující půl rok jsou však vyšší, opatrnější jsou ve svém výhledu tentokrát opět stavební firmy a obchodníci,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Průmyslové firmy podle něj stále těží z rostoucích zahraničních zakázek, zatímco stavební firmy se stále potýkají s nízkou poptávkou. Pozitivním signálem, který ovšem nemá moc cenu přeceňovat, je podle Dufka vyšší důvěra spotřebitelů. „Mají sice menší obavy než před měsícem, avšak stále se obávají o svoji finanční situaci v horizontu jednoho roku. Svoji roli mají nepochybně očekávané změny DPH, které budou znamenat vyšší náklady na základní životní potřeby. A svoji roli sehrává i nejistota, co vlastně bude nakonec schválené v parlamentu,“ dodává analytik.

Sezónně očištěné indikátory důvěrySezónně očištěné indikátory důvěry | CSUZdroj: ČSÚ