Koronavir poškozuje i podnikání. Apple kvůli epidemii nesplní svůj čtvrtletní plán

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Koronavir řádí dál 

Již 1868 lidí podlehlo řádění nového typu koronaviru v pevninské Číně. Počet nakažených překročil 72 tisíc. Nejvíce nových úmrtí hlásí provincie Chu-pej. Ta je považována za epicentrum nákazy. Čínští vědci také přinesli novou studii. Podle ní činí úmrtnost na nemoc s názvem COVID-19 celkem 3,2 procenta.

Apple v nesnázích

Koronavirus kromě lidských životů také dále ztěžuje život akciovým trhům a společnostem. Americký gigant Apple prohlásil, že se mu nepodaří splnit stanovený cíl v podobě čtvrtletních příjmů kvůli omezeným prodejům v Číně a pomalejší výrobě nejnovějších iPhonů. Varování technologického giganta by mohlo ovlivnit i evropské dodavatele. 

Pokles HSBC

Největší evropská banka HSBC hlásí pokles loňského zisku před zdaněním o 33 procent na 13,5 miliardy dolarů, tedy asi 310 miliard korun. Společnost tak našla způsob, jak alespoň trochu snížit své náklady. V příštích třech letech plánuje HSBC propustit 15 procent svých zaměstnanců, tedy asi 35 tisíc lidí. Na slabé výsledky měly vliv jednorázové odpisy spojené s investičními obchody a s obchody v oblasti firemního bankovnictví v Evropě. 

Nespokojená Británie

Pro Velkou Británii je nepřijatelné, aby na férové podmínky hospodářské soutěže ve vzájemných  obchodních záležitostech dohlížela Evropská unie. Uvedl to hlavní britský vyjednávač o obchodní dohodě David Frost. Doplnil, že se země, která EU opustila 1. února, nenechá hrozbami Bruselu ovlivnit a je připravena po konci přechodného období s blokem 27 zemí obchodovat i na základě pravidel Světové obchodní organizace.