Lidí bez práce v květnu mírně ubylo, pomáhá oživení ekonomiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Nezaměstnanost v květnu klesla o 0,4 bodu na 7,5 procenta a dostala se tak na úroveň loňského května. Bez místa nyní zůstalo 549 973 lidí, vyplynulo z informací Úřadu práce. Pokles mírně překonal odhady analytiků, podle nichž by snižování nezaměstnanosti mělo pokračovat i v dalších měsících. A to díky oživování ekonomiky.

„Poklesu nezaměstnanosti pomáhá především rostoucí ekonomika, která vytváří nová pracovní místa. Patrné je to především ve zpracovatelském průmyslu, kde zaměstnanost roste skoro o dvě procenta,” vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle něj je dobrou zprávou především pokles počtu nezaměstnaných pod hranici 550 tisíc, zatímco ještě v březnu toto číslo přesahovalo 600 tisíc. Dalším pozitivem je pokles nezaměstnanosti napříč celou ekonomikou, i když část jde samozřejmě na vrub sezónním pracím, které stále ještě v těchto měsících nabíhají.

Pozvolna roste i počet volných pracovních míst. „Není jich sice tolik, jako loni v květnu, ale i tak je jejich trend jednoznačně pozitivní,” dodal Dufek.

Měsíční míry nezaměstnanosti od roku 2013:nezaměstnanostnezaměstnanost | www.tradingeconomics.comZdroj: Tradingeconomics.com

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška o zájmu firem nabírat nové lidi svědčí zvýšený počet nových nástupů do zaměstnání mezi dříve registrovanými na úřadech práce.

„V meziročním srovnání je nyní počet nezaměstnaných jen o dvě tisícovky vyšší a na konci června téměř jistě klesne pod loňskou úroveň. Pokud ekonomika udrží současné tempo, realistické bude očekávat během podzimu snížení podílu nezaměstnaných pod sedm procent,“ řekl Sobíšek.

Podobně to vidí i Petr Dufek. „Předpokládáme, že nejbližší měsíce přinesou další pokles nezaměstnanosti až k sedmi procentům,” doplnil analytik ČSOB.

Podle něj teprve v závěru roku by se nezaměstnanost měla začít znovu zvyšovat s tím, jak budou končit ze strany zaměstnavatelů stále více oblíbené úvazky na dobu určitou. „To nejhorší však má už český trh s největší pravděpodobností za sebou,” doplnil Dufek.

Nejvíc volných míst je v obchodu, IT a strojírenství

Podporu v nezaměstnanosti mají OSVČ nízkou

Jak získat práci? Umět se co nejlépe prodat