Majitel Rohliku Čupr se pouští do investování. Zakládá fond TCF Capital

Zakladatel Rohliku Tomáš Čupr zakládá investiční fond TCF Capital.

Zakladatel Rohliku Tomáš Čupr zakládá investiční fond TCF Capital. Zdroj: E15

Majitel společnosti Rohlik Group Tomáš Čupr spouští činnost své investiční skupiny pod názvem TCF Capital. Obchodovat chce na tuzemském trhu a v regionu střední a západní Evropy, především ve výrobě a zpracování rychloobrátkového zboží, e-commerce, logistice a ve skladování. 

„Chci se zaměřit na investice do ziskových firem v pozdější fázi vývoje, ve kterých vidím zajímavou službu nebo produkt a za kterými stojí tým správně nastavených lidí. Zároveň si vybírám takové projekty, u kterých cítím, že mohu pomoci i jinak než jen finančně,“ uvedl Čupr, zakladatel TCF Capital. „Chci pomáhat firmám rozvíjet se a růst jak na domácím trhu, tak i v zahraničí,“ dodal.

Celková hodnota spravovaných aktiv skupiny aktuálně převyšuje 720 milionů eur (zhruba osmnáct miliard korun), hlavním aktivem je Rohlik Group. TCF Capital drží pozici také ve společnostech, jako jsou Keboola, FlexDog nebo Rossum.ai. Část portfolia TCF Capital se otevře kvalifikovaným investorům.

Rozhovor E15 s Tomášem Čuprem, který vznikl před dvěma lety:

Video placeholde
Rozhovor se zakladatelem služby Rohlík.cz Tomášem Čuprem • E15

TCF Capital řídí Peter Klekner, který byl na pozici ředitele Kifli.hu pro Rohlik Group v Maďarsku. Irena Doleželová Sokolíková je v TCF Capital zodpovědná za vnitroskupinové právní záležitosti a poradenství při nových akvizicích. Vyhledávání vhodných investičních příležitostí má na starosti Petra Spáčilová, která přišla z poradenské společnosti Deloitte.

„Jsme nastaveni tak, abychom nejenom zhodnocovali investice, ale především dobře obchodně vedli svěřené portfolio. Nebudeme pouze vyhledávat zajímavé investiční příležitosti, chceme oslovit úspěšné podnikatele v regionu, aby se stali součástí našeho projektu, jehož cílem je podpořit dynamický a udržitelný růst a rozvoj firem,“ uvedl Klekner.

Za Čuprem stojí projekty, jako je Slevomat, Dáme jídlo nebo Rohlik.cz. Rohlik Group, která byla založena v roce 2014, je jednou z předních evropských doručovacích služeb potravin objednaných online. Stala se prvním českým podnikem, který dosáhl takzvaného statusu jednorožce, tedy firmou s hodnotou přes miliardu amerických dolarů. Rohlik Group působí vedle Česka také v Maďarsku, Rakousku, Německu, Rumunsku, Španělsku a v Itálii. Má kolem milionu aktivních zákazníků.