Brněnský start-up Codasip získal deset milionů dolarů, expandovat chce do Číny i USA

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Technologické společnosti Codasip se podařilo od investorů vybrat deset milionů dolarů, tedy zhruba 228 milionů korun. Start-up, který se zabývá vývojem a výrobou takzvaných RISC-V procesorů, urychlí díky investici svou expanzi na americký a čínský trh. 

Peníze do Codasipu vložili investoři, kterými jsou Shenzhen Capital Group z Číny, Ventech Capital z Francie a německý Paua Ventures. Strategickým partnerem brněnského start-upu se stal také přední světový výrobce datových úložišť Western Digital.

„Důležité pro nás je, že všichni investoři mají zkušenosti v oboru a zapadáme tak do jejich portfolia,“ uvedl pro deník E15 zakladatel a ředitel Codasipu Karel Masařík.

Peníze společnosti pomohou rozšířit vývojové oddělení v Brně, stejně jako v rozvoji prodeje ve Spojených státech nebo v Číně. Zakladatel Codasipu Karel Masařík považuje asijské trhy za klíčové, a to také díky nástupu umělé inteligence. V této oblasti start-up spatřuje jednu z hlavních možností uplatnění. Další potenciál se technologii otevírá také v podobě nové generace sítí 5G.

Architektura procesorů RISC-V funguje na principu otevřené platformy, která má původ na univerzitě v kalifornském Berkeley. Technologie není na rozdíl od ARM procesorů vázána na žádnou firmu, mnozí odborníci si tak od ní slibují rychlejší vývoj a efektivnější spolupráci vývojářů softwaru a hardwaru. To by se mělo projevit právě v nové generaci počítačů nebo mobilních telefonů, jež budou pracovat s velkými objemy dat.

Start-up Codasip, který vznikl v roce 2014 jako vysokoškolský projekt, doposud spoléhal na úvodní investici od českého fondu Credo, v projektu se však angažovali také spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš.