Microsoft v Česku výrazně zvýšil tržby, většinu z nich už dělá cloud. Firma očekává nástup OpenAI

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

Česká pobočka americké technologické společnosti Microsoft už má většinu obratu z prodeje cloudových služeb, a nikoli stálých softwarových licencí, jako tomu bylo v minulosti. Ve finančním roce 2023, který skončil 30. června loňského roku, se cloud na lokálních tržbách podílel 70 procenty. Firma očekává, že do dalšího vývoje promluví také umělá inteligence podpořená investicemi do organizace OpenAI.

Cloud má v kancelářích na pražské Brumlovce rychlý nástup. V roce 2021 se na tržbách podílel zhruba padesáti procenty a rok předtím to byla asi čtvrtina. „Důležitost cloudových služeb nadále roste,“ potvrdila firma v účetní závěrce.

K přispěvatelům růstu patří hybridní způsob práce, kdy lidé mohou pracovat na dálku, k čemuž kromě jiného potřebují cloudové komunikační a další nástroje. Posiluje i kyberbezpečnost.

Microsoft v Česku reportuje pouze malou část peněz, které zde utrží. Pobočka si účtuje provize u evropské centrály v Irsku. „Tato provize je vypočítána měsíčně na základě údajů o výrobcích prodaných distributorům a zákazníkům v České republice,“ popsal Microsoft.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat