Míra nezaměstnanosti v EU i v eurozóně zůstala v červnu beze změn

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Míra nezaměstnanosti v eurozóně a v celé EU zůstala v červnu proti předešlému měsíci beze změny. V eurozóně činila 11,1 procenta a v EU 9,6 procenta. Na stejné úrovni zůstává bez přerušení tři měsíce. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Nejnižší míru nezaměstnanosti měly v červnu Německo a Česká republika. "Zvláště v zemích s eurem je však vysoká a stále přesahuje hranici 11 procen," varoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Nadále platí, že nezaměstnanost je jedním z hlavních problémů ekonomik většiny zemí EU, a zvláště pak nezaměstnanost mladých lidí do 25 let,“ vysvětlil Dufek.

V největší evropské ekonomice Německu činila míra nezaměstnanosti 4,7 procenta a v České republice 4,9 procenta. „ČR dlouhodobě patří mezi země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé Unie a nyní je tedy dokonce už druhá. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě velmi solidní ekonomický růst vytvářející rekordní nabídku volných pracovních míst,“ tvrdí Dufek.

Naopak nejméně příznivá situace na pracovním trhu panovala v Řecku. Data za červen zatím za tuto zemi nejsou k dispozici, podle posledních dostupných čísel tam v dubnu míra nezaměstnanosti činila 25,6 procenta.

nezaměstnanost v EUnezaměstnanost v EU | eurostat

V České republice míra nezaměstnanosti podle údajů Eurostatu klesla na 4,9 procenta z revidovaných pěti procent v květnu. Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle jeho čísel ze začátku července klesla nezaměstnanost v Česku meziměsíčně o dvě desetiny procentního bodu na 6,2 procenta. Bez práce bylo v červnu 451395 lidí, nejméně od dubna 2009.

Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v červnu bez práce 23,296 milionu lidí. Ve srovnání s květnem jejich počet klesl o 32 tisíc. V zemích s eurem se ale počet nezaměstnaných zvýšil, a to o 31 tisíc na 17,756 milionu lidí.