Nejbohatší muž Hong Kongu se chystá do důchodu

Li Ka-shing

Li Ka-shing Zdroj: CC BY SA 2.0: EdTech Stanford University School of Medicine via Flickr

Jeden z nejmovitějších lidí světa a zároveň nejbohatší občan Hong Kongu ve svých téměř v devadesáti letech odchází do důchodu. Magnát Li Ka-shing za několik desetiletí vybudoval byznysový kolos se širokým záběrem. Podniká v mnoha oborech včetně telekomunikací a realit. Miliardové společnosti CK Hutchinson a CK Asset letos převezme jeho syn.

Li Ka-shing šéfuje společnostem CK Hutchinson a CK Asset. V průběhu května ale Li z vedení společnosti odejde. Informoval o tom server CNBC.com. Celkové jmění 89letého finančníka je odhadováno na více než 35 miliard dolarů, což z něj dělá 23. nejbohatšího člověka světa.

V Hong Kongu je dokonce vůbec nejbohatším. Jeho aktivity jsou široké, ovlivňují téměř každý obor v oblasti. Podniká mimo jiné v telekomunikacích, realitách nebo logistice.

V čele společností, jejichž hodnota přesahuje 80 miliard dolarů, ho nahradí třiapadesátiletý syn Victor, který už v současnosti působí jako jeho zástupce. Jen odpočinek ale Li neplánuje, ve firmě bude dál pracovat jako poradce.

Li Ka-shing se narodil v čínském Kuang-tungu. Kvůli smrti otce nedokončil střední školu a začal pracovat v továrně na plastové výrobky. V podmínkách, které zahrnovaly pracovní dobu přes dvacet hodin denně, ale dlouho nevydržel. V roce 1950 ve svých 22 letech založil první vlastní firmu. Dnes jeho společnosti působí ve více než padesátce zemí světa, ve kterých zaměstnává 300 tisíc lidí.