Nejenom góly. Ronaldo a Messi se novým klubům vyplatí i finančně

Legendární Lionel Messi při svém debutu za PSG, během něhož Pařížené porazili Remeš 2:0

Legendární Lionel Messi při svém debutu za PSG, během něhož Pařížené porazili Remeš 2:0 Zdroj: Reuters

Legendární Lionel Messi při svém debutu za PSG, během něhož Pařížené porazili Remeš 2:0
Legendární Lionel Messi při svém debutu za PSG, během něhož Pařížené porazili Remeš 2:0
Cristiano Ronaldo na svůj druhý debut v dresu Manchester United ještě čeká.
4
Fotogalerie

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo. Dvě největší fotbalové superhvězdy současnosti změnily v letním přestupovém období své dosavadní kluby. Podle časopisu Forbes patří k nejlépe vydělávajícím sportovcům světa. Vyplatí se klubům je angažovat?

Oba fotbalisté měli rozdílné důvody, proč opustili kluby. Lionelu Messimu skončila 30. 6. 2021 v Barceloně smlouva. Vedení katalánského celku se sice snažilo vyjednat novou smlouvu, nicméně dluhy zmítaný klub musel kvůli regulím v La Lize zredukovat platy všech hráčů celkem o 200 milionů dolarů, což se nepodařilo a Messi byl „nucen“ odejít do PSG. Ronaldo opustil Juventus z mnohem prostšího důvodu, „Staré dámě“ se zkrátka nepodařilo uspět v Lize mistrů.

Messi v Paříži podepsal dvouletou smlouvu s ročním příjmem 101 milionů dolarů (v Barceloně Messi pobíral 220 milionů dolarů). I přes astronomickou gáži může být pro PSG zlatým dolem. Španělská společnost Diagonal Investment přišla s analýzou, podle které se argentinský fotbalista v posledních čtyřech letech na příjmech Barcelony podílel z celých 30 procent. Barcelona tedy na Messim rozhodně netratila, nýbrž díky němu získala 376 milionů dolarů.

Studie společnosti Brand Finance odhaduje, že Messiho odchod z Barcelony sníží její hodnotu o 162 milionů dolarů (11 procent) – o 91 milionů na obchodních příjmech, 17 milionů na příjmech ze zápasů a o 43 milionů na prodeji dresů. Ostatně v PSG se podařilo prodat prvních 150 tisíc replik Messiho dresu v rekordních sedmi minutách. Samotný prezident Paris Saint-Germain Nasser Al-Khelaifi řekl, že svět bude šokován finančními příjmy, které klub získal díky podpisu s Lionelem Messim.

Také Manchester United bude zřejmě výrazně ekonomicky benefitovat na příchodu Cristiana Ronalda. Juventus, předchozí Portugalcovo působiště, na Ronaldovi výrazně vydělal. Podle Roba Wilsona ze Sheffieldské univerzity se díky němu příjmy italského celku zvýšily zejména v komerční oblasti. Například nová smlouva s Adidasem byla více než dvojnásobná (z 27 milionů dolarů na 63 milionů dolarů). Další významnou položku tvořily příjmy z prodejů dresů, jichž se v sezoně 2016/2017 prodalo přes 850 tisíc, což znamená zisk přibližně 60 milionů dolarů (Kluby obvykle dostávají pouze 10–15 procent příjmů od výrobce dresů. Juventus si tak přišel na šest až devět milionů.).

Zajímavý je též pohled na akcie klubu. Oznámení o příchodu Ronalda zvýšilo cenu akcií Manchesteru United, které jsou veřejně obchodovatelné ve Spojených státech, o osm procent. Podle odhadů expertů vydělají „rudí ďáblové“ na nových smlouvách od sponzorů přes 40 milionů dolarů. Tvář Cristiana Ronalda by mohla klubu pomoci i se ziskem partnera pro akademii, která nenese jméno sponzora od začátku července, kdy skončila smlouva s firmou AON.