Němci mají nejnižší míru nezaměstnanosti za poslední čtvrtstoletí

Frankfurt, Německo

Frankfurt, Německo Zdroj: CC BY-SA 2.0: Kiefer via Flickr

Březnová míra nezaměstnanosti v Německu klesla o desetinu procenta na čerstvé rekordní dno 6,4 procenta, ukázaly úterní údaje. Ty jsou dobrým znamením, že soukromá spotřeba letos potáhne růst největší evropské ekonomiky. Německý vývoj míry nezaměstnanosti kopíruje i celá eurozóna, kde procento lidí bez práce kleslo v únoru rovněž o 0,1 procentního bodu na 11,3 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od května 2012. V Evropské unii jako celku tento ukazatel klesl dokonce na 9,8 procenta.

Míra nezaměstnanosti dosáhla v březnu nejnižší úrovně od sjednocení země v roce 1990. Překonala zároveň očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters. Ti předpokládali, že míra nezaměstnanosti bude stejná jako v únoru, kdy činila 6,5 procenta. Počet lidí bez práce se snížil o 15 tisíc na 2,798 milionu. Analytici čekali pokles jen o 12 tisíc.

„Příznivý vývoj na pracovním trhu trvá. Souvisí to s prosperující ekonomikou a počínajícím jarním oživením,“ sdělil podle agentury DPA šéf spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

Příznivé podmínky na trhu práce podporují spotřebitelské výdaje, které jsou důležitým motorem růstu německé ekonomiky. Její růst v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlil na 0,7 procenta z 0,1 procenta v předchozích třech měsících. Za oživením stála především domácí poptávka, ale také zahraniční obchod a kapitálové investice.

Míra německé nezaměstnanosti očištěná od sezónních vlivů

Také v celé Evropské unii se nezaměstnanost snížila o desetinu procentního bodu na 9,8 procenta, a dostala se tak nejníže od září 2011. V České republice míra nezaměstnanosti podle údajů Eurostatu klesla na 5,5 procenta z lednových 5,6 procenta. Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR.

Podle jeho údajů nezaměstnanost v únoru meziměsíčně klesla na 7,5 procenta z lednových 7,7 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, zatímco Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v únoru bez práce 23,887 milionu lidí, z toho 18,204 milionu v zemích používajících euro. Oproti lednu se jejich počet snížil v EU o 91 tisíc a v samotné eurozóně o 49 tisíc mužů a žen.

Vývoj míry nezaměstnanosti v EU