Německá ekonomika ožila. Tempo růstu HDP se zdvojnásobilo

Přístav v Hamburku (ilustrační foto)

Přístav v Hamburku (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Lorenzo Caleca via Flickr

Hrubý domácí produkt Německa v prvním čtvrtletí stoupl o 0,7 procenta proti předchozím třem měsícům. Čtvrtletní růst tak byl nejrychlejší za dva roky a jeho tempo se více než zdvojnásobilo z 0,3 procenta v posledním loňském kvartálu. Vyplývá to z předběžných údajů Spolkového statistického úřadu. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Za hospodářským růstem v prvním čtvrtletí stála silná domácí poptávka, která kompenzovala nepříznivý vývoj zahraničního obchodu. Růst mírně překonal očekávání analytiků, kteří jeho tempo podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 0,6 procenta. Německé ministerstvo hospodářství nicméně varovalo, že ve druhém čtvrtletí hospodářský růst pravděpodobně zpomalí.

„Dnešní údaje jsou přinejmenším na první pohled další známkou ekonomické síly Německa,“ uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING-DiBa. “(Německé) hospodářství se vzepřelo zpomalení růstu čínské ekonomiky i chaosu, který začátkem roku panoval na finančních trzích,“ dodal.

De GDP Growth Rate

Německá ekonomika těžila především ze stoupající soukromé spotřeby a růstu státních výdajů, ke kterému přispěly náklady na ubytování a integraci uprchlíků. Aktivitu stavebního sektoru podpořilo příznivé počasí, zvýšily se rovněž firemní investice. „Problémovým dítětem zůstává zahraniční obchod, a to kvůli slabé poptávce na rozvíjejících se trzích,“ upozornila analytička Ulrike Kastensová z firmy Sal. Oppenheim.

„Německo zahájilo rok 2016 na dobrých základech. Průmysl vykázal růst produkce, zaměstnanost znatelně stoupá a vyšší příjmy domácností vedou k vyšším soukromým výdajům,“ řekl po zveřejnění údajů o HDP německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Dodal, že Německo by mělo příznivý hospodářský vývoj využít k investicím do vzdělávacího systému, moderní infrastruktury a inovací.

V celém loňském roce německá ekonomika stoupla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky. Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni. Odhad růstu pro příští rok nicméně snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

Spotřebitelské ceny v Německu v dubnu klesly o 0,3 procenta
Spotřebitelské ceny v Německu se v dubnu meziročně snížily o 0,3 procenta. Oznámil to dnes německý statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z konce minulého měsíce. Cenovou hladinu sráželo především zlevňování energií. V březnu ceny harmonizované s metodikou Evropské unie rostly o 0,1 procenta.
Meziměsíčně se ceny v dubnu snížily o 0,5 procenta, což rovněž odpovídá rychlému odhadu.
Podle neharmonizovaných údajů činilo meziroční tempo poklesu cen 0,1 procenta. Podobně jako v minulých měsících inflaci nepříznivě ovlivnil především vývoj cen některých ropných produktů. Například cena topného oleje klesla meziročně o 28,6 procenta. Snížily se také ceny v dopravě, například cena nafty klesla meziročně o více než 16 procent. Dolů ale inflaci táhl také pokles cen v kategorii komunikací a zábavy a volného času. Růst naopak zaznamenaly ceny alkoholických nápojů a tabáku, pronájmů a restauračních a hotelových služeb nebo ceny v kategorii vzdělávání.
Meziměsíčně míra neharmonizované inflace v největší evropské ekonomice klesla o 0,4 procenta.