Německé ekonomice šlápla na brzdy krize

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk

Údaje o vývoji německé ekonomiky nemile překvapily firmy i analytiky. Její tempo prudce zpomalilo na pouhých 0,7 procenta z tří procent v roce 2011. Dnešní zpráva spolkového statistického úřadu ukazuje, že největší evropská ekonomika sice odolává recesi v regionu, není však zcela imunní vůči dluhové krizi.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení hrubého domácího produktu o 0,8 procenta. V roce 2010 ekonomika vzrostla o 4,2 procenta, což byl nejvyšší růst od znovusjednocení země.

Německo trápí hlavně dluhová krize, která postihla i jeho přední vývozní trhy. Celkem se vývoz zvýšil o 4,1 procenta, růst však zpomalil ze 7,8 procenta v roce 2011. Pokles poptávky po německém zboží ve Španělsku, Portugalsku či Řecku smazal růst vývozu do Spojených států a Číny, napsaly agentury AP a Reuters.

Soukromá spotřeba se loni zvýšila o 0,8 procenta a veřejná spotřeba o jedno procento. Investice do vybavení však klesly o 4,4 procenta a stavební investice o 1,1 procenta.

Statistický úřad dodal, že německý rozpočet za loňský rok vykázal poprvé od roku 2007 přebytek, který činil 0,1 procenta HDP. Předloni vykázal rozpočet schodek 0,8 miliardy HDP. V eurech činil přebytek 2,2 miliardy eur (56,3 miliardy Kč).