Nerovné Česko: Stejná odměna, jakou dostávají muži, představuje pro ženy dva měsíce práce navíc

„Máme mentoring pro sdílení zkušeností od maminek a tatínků pro mladší kolegyně a kolegy, kteří založení rodiny teprve plánují a uvítají podporu v tom, jak skloubit rodinu s kariérou,“ říká CEO společnosti Iva Welker.

„Máme mentoring pro sdílení zkušeností od maminek a tatínků pro mladší kolegyně a kolegy, kteří založení rodiny teprve plánují a uvítají podporu v tom, jak skloubit rodinu s kariérou,“ říká CEO společnosti Iva Welker. Zdroj: Grafika e15

Ženy v Česku vydělávají v průměru o 18 procent méně než zdejší muži. Vyplývá to z šetření Eurostatu. Výsledky před třemi lety přitom ukazovaly mnohem menší rozdíl – v roce 2021 šlo o doposud nejmenší mzdovou propast, a to o 15 procent. Podle organizace Business & Professional Women CR na průměr výdělků v minulosti krátkodobě zapůsobily mimořádné odměny v době covidu nebo třeba zvyšování tarifních pásem u části profesí s převahou žen, jako je například školství.

Největší nepoměr v počtu obsazených pozic i výše mezd a platů je podle průzkumů u řídících pracovníků nebo zákonodárců. Aby si ženy ročně přišly na stejnou odměnu, musely by pracovat o přibližně 65 dnů víc. Rozdíl v mediánovém příjmu u těchto zaměstnání podle organizace Rovná odměna přesáhl 16 000 korun měsíčně ve prospěch mužů.

Pozor na skleněný výtah

Téměř o 12 000 korun méně dostávají ženy v lékařství nebo ve školství, zde přitom naopak početně převažují. „V odvětvích, kde je vysoké zastoupení žen, přispívá k rozdílu ve výdělcích žen a mužů fenomén tzv. skleněného výtahu,“ uvádí Ministerstvo práce a sociálních věcí. Skleněný výtah představuje situace, kdy muži často zaznamenávají rychlejší kariérní růst i zvyšování platů.

„Nerovné odměňování většinou není ze strany zaměstnavatelů záměrné. Stále více z nich má zájem aktivně zjistit, zda mají férově nastavené odměňování žen a mužů. Umožňuje jim to efektivněji využít a rozvinout kariérní potenciál všech zaměstnaných,“ říká Lenka Simerská, hlavní gestorka Rovné odměny.

Pomoci bořit stereotypy a více se zasazovat o rovnost nejen v odměňování by podle CFO pro střední Evropu společnosti Mars Mariana Bogdányho měli také muži: „Rovnost není jen věcí žen, je to téma nás všech. Je třeba si přiznat, že cesta k rovnosti vyžaduje právě aktivní podporu a angažovanost mužů.“

Mentoring čili rada a podpora

Příkladem firmy, v jejímž vedení v Česku převažují ženy, je výrobce mléčných výrobků Danone. Jejich podíl dosahuje 62 procent. „Jednou z našich strategií je poskytování mentorování, které umožňuje nově příchozím nebo těm, kteří se chtějí posunout v kariérním žebříčku, získat cenné rady a podporu od zkušených kolegů,“ říká Head of HR firmy pro Česko a Slovensko Veronika Žúdelová. 

Mars má ve střední Evropě ve vedoucích pozicích téměř polovinu žen a jejich zapojení se snaží rozvíjet také právě prostřednictvím programů, které staví na vzájemném předávání zkušeností. Jedním z nich je půlroční Empowering Women Mentoring ve spolupráci s Business & Professional Women CR.

Přístup využívá pro rozvoj ženských zaměstnankyň i agentura VML. Už delší dobu mají její pracovníci možnost účastnit se interního programu pro profesní a kariérní mentoring, nyní firma rozbíhá i speciální program pro rodiče. „V jeho rámci vytváříme otevřenou platformu pro sdílení zkušeností od maminek a tatínků po mladší kolegyně a kolegy, kteří založení rodiny teprve plánují a uvítají podporu v tom, jak skloubit rodinu s kariérou,“ popisuje CEO společnosti Iva Welker. Program má zaměstnancům na mateřské nebo rodičovské pomoci udržet si kontakt s firmou a také se spolupracovníky.

Pružná pracovní doba posiluje loajalitu

Přístup k rovnosti se ale v českých firmách mění stále jen pomalu. Za posledních 21 let se takzvaný gender pay gap, tedy rozdíl v odměňování na základě pohlaví, snížil jen o necelých pět procent. „Pokud budeme pokračovat tímto tempem, rovnovnosti v odměňování se dočkají až pravnučky současných ekonomicky aktivních žen,“ upozorňuje PR ředitelka Business & Professional Women CR Klára Smolová.

Jedním z klíčů pro dosažení rovných příležitostí může být podle společnosti Mars poskytování flexibilnějších pracovních podmínek. „Ve firmě vidíme, jak tato pružnost přispívá k vyváženějšímu životnímu stylu našich spolupracovníků a zvyšuje jejich produktivitu a loajalitu k naší společnosti,“ říká personální ředitelka Mars Daria Maslovskaya. Mars kromě práce na dálku nabízí zkrácené pracovní úvazky nebo pracovní dobu, případně sdílení pracovního místa.

Text vznikl ve spolupráci s Business & Professional Women CR a konferencí Equal Pay Day, která se uskuteční v hotelu Clarion v pražských Vysočanech od 11. do 12. dubna 2024. Vystoupí na ní například CEO Philip Morris pro střední Evropu Andrea Gontkovičová nebo ekonomka Jana Matesová.