Nezaměstnanost atakuje hranici deseti procent, bez práce je 545 tisíc lidí

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost Zdroj: E15

Růst nezaměstnanosti v Česku se nezastavil ani v prosincii. Bez práce již bylo 9,4 procenta lidí. Koncem roku navíc opustili průmysl další zaměstnanci. Uchazečů, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, pracovní úřady na konci prosince evidovaly téměř 545 tisíc. Tedy o 37 tisíc více než na konci listopadu.

Výhled do budoucna na trhu práce není růžový. „Tlak na šetření je ve všech sférách včetně státní správy. Nové zakázky v nejbližších měsících porostou jen málokde. Na nové zaměstnance nejsou peníze. Během zimy vyskočí míra nezaměstnanosti podle našeho modelu až nad 10 procent,“ říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance.

Bez práce bylo podle pracovních úřadů přes 545 tisíc lidí, bylo to o 7,2 procenta více než v předchozím měsíci. Volných pracovních míst v posledním měsíci roku 2012 ubylo o 10,1 procenta.

Počet lidí bez práce, počet volných místPočet lidí bez práce, počet volných míst | MPSV

„Míra registrované nezaměstnanosti bohužel v prosinci překvapila opět nepříjemně, když vzrostla na 9,4 procenta z listopadových 8,7 procenta. Za tímto nárůstem stály jednak sezónní faktory, ale bohužel také slabá ekonomika. Česká ekonomika se již rok potácí v recesi a vývoj na trhu práce tomu odpovídá. Naše ekonomika momentálně nevytváří nová pracovní místa a hrozí, že mnozí nezaměstnaní se stanou dlouhodobě nezaměstnanými se všemi ekonomickými a sociálními problémy, které to s sebou nese,“ říká Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

Nezaměstnanost v prosinci 2012Nezaměstnanost v prosinci 2012 | MPSV

16 až 117 uchazečů na jedno místo

„Jestliže na jednu stranu neprobíhá na pracovním trhu žádné drama z hlediska likvidace míst, na druhé straně vzniká velmi málo nových pracovních příležitostí. Počet volných míst, který se až do listopadu držel na meziročně vyšší úrovni, v prosinci spadl pod stejný měsíc předchozího roku, “ říká Pavel Sobíšek, hlavní analytik UniCredit Bank. Pro nezaměstnané je tedy čím dál těžší se vrátit do pracovního procesu. „Pro další období předpokládáme pokračování růstu nezaměstnanosti a její vrchol v únoru. Míra nezaměstnanosti se v té době bude pohybovat proti současnosti o 0.7 výš. To znamená v současné metodice odhadovanou hodnotu 10.1 procenta, jelikož se ale od ledna metodika mění, budeme si zvykat na hodnoty o dva procentní body nižší.

Podle nové metodiky ministerstva podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let činil na konci prosince 7,4 procenta. O měsíc dříve tento ukazatel dosáhl hodnoty 6,8 procenta. Dosavadní metodika poměřuje míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, proto je její percentuální podíl vyšší. K dispozici bylo na konci loňského roku přes 34 tisíc volných míst. Na jedno místo tak připadlo v průměru 15,6 uchazeče, přičemž nejvíce jich bylo na Havlíčkobrodsku, a to 116,6. V okrese Jeseník se ucházelo o jedno místo v průměru přes 94 lidí, na Olomoucku přes 87 a na Chomutovsku přes 68.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 okresů, největší byl ale v v okresech Pelhřimov, kde nárůst činil 22,9 procenta.