Nezaměstnanost je nejnižší za pět let. Čeká se další pokles

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost Zdroj: E15

Míra nezaměstnanosti v červnu pokračovala v dlouhodobém trendu a ve srovnání s květnem nepatrně klesla na 6,2 procenta. Meziročně se počet lidí bez práce snížil o 0,6 procenta na 323 tisíc a byl tak nejnižší od března 2009, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle Eurostatu červnová nezaměstnanost klesla na 6,1 procenta. Zatímco ČSÚ ale statistiku vytváří pro skupinu 15 až 64 let, unijní statistici do svých výpočtů zahrnují i obyvatele o deset let starší.

„Příznivý vývoj trhu práce je dán již delší dobu trvajícím obecným poklesem nedůvěry v tuzemskou ekonomiku, který se projevuje zhruba od první poloviny loňského roku, a zlepšováním řady makroekonomických ukazatelů,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Roklen24 Lukáš Kovanda.

V následujících měsících lze podle něj pokles nezaměstnanosti zastaví kvůli vstupu absolventu na pracovní trh. „Tato stagnace bude ovšem jen přechodného rázu. V druhé polovině letošního roku bude míra nezaměstnanosti dále klesat díky pokračujícímu oživení české ekonomiky,“ dodal Kovanda.

Červnové údaje o nezaměstnanosti dnes zveřejnil i Eurostat. Podle nich v Evropské unii nezaměstnanost klesla na 10,2 procenta, nejníže od března 2012, a v zemích platících eurem na 11,5 procenta, nejníže od září 2012.