Nezaměstnanost na konci roku rostla, přibylo téměř 50 tisíc lidí bez práce

Úřad práce Kolín

Úřad práce Kolín Zdroj: E15 Anna Vackova

Nezaměstnanost ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně stoupla o 0,7 procenta a vyšplhala se na 7,2 procenta. Nezaměstnaných bylo 379 500, meziročně se tak celkový počet lidí bez práce zvýšil o 44 200. Vzestup nezaměstnanosti se projevil v mužské i v ženské populaci.

Údaje Českého statistického úřadu, který vychází z obecné míry nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce, jsou odlišní od ministerstva práce a sociálních věcí. Jím měřená všeobecná nezaměstnanost dosáhla ve 4. čtvrtletí 2012 hodnoty 8,7 procenta, tedy o 0,6 procentního bodu více než před rokem.

Meziroční nárůst celkového počtu nezaměstnaných se odrazil i v nárůstu počtu osob dlouhodobě nezaměstnaných. Počet lidí nezaměstnaných jeden rok či déle se meziročně zvýšil o 19 tisíc a dosáhl 162 100. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celkového počtu nezaměstnaných byl 42,7 procenta.

Nezaměstnanost na konci minulého roku rostla především v průmyslu, více zaměstnanců mají naopak služby a překvapivě také zemědělství, kde počet zaměstnanců dlouhodobě klesá.

Nezaměstnanost ve 4. čtvrtletí 2012Nezaměstnanost ve 4. čtvrtletí 2012 | CSU