Nezaměstnanost na konci roku vyskočila na 8,6 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Míra nezaměstnanosti v prosinci vzrostla z listopadových osmi na 8,6 procenta. O práci se ucházelo o 6,7 procenta osob více, celkem 508 451. Oba údaje jsou nejvyšší od loňského dubna. Údaje zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Průměrná míra registrované nezaměstnanosti za celý rok 2011 dosáhla 8,6 procenta a meziročně byla o 0,4 procentního bodu nižší.

„Na první pohled je to velký skok, avšak prosinec je růstem nezaměstnanosti typický, a to i v dobrých letech. Na úřady práce totiž míří především lidé, kteří jsou zaměstnaní jen na sezónní práce (služby, zemědělství, stavebnictví). Vzhledem k oblibě pracovních smluv na dobu určitou je to tedy právě prosinec, který s sebou nese výrazné rozšíření řad nezaměstnaných,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB. Vliv na růst nezaměstnanosti má podle něj také fakt, že v loňském roce začaly propouštět i některé firmy, které se začínají potýkat se slabšími zakázkami.

Počet uchazečů o práci byl v prosinci o 32 047 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 poklesl o 53 100. V průběhu prosince bylo nově zaevidováno 70 248 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo o 14 593 osob více a v porovnání se stejným obdobím minulého roku o 26 273 osob méně.

Nezaměstnanost - prosinec 2011Nezaměstnanost - prosinec 2011 | MPSV

Z evidence úřadů práce v prosinci odešlo nebo bylo vyřazeno celkem 38 201 uchazečů. Bylo to o 11 668 osob méně než v předchozím měsíci a o 3 409 osob méně než v prosinci 2010.

„Rok 2012 bude ve znamení nárůstu nezaměstnanosti – v některých měsících až nad devět procent. Přesto předpokládáme, že v závěru roku se nezaměstnanost zůstane právě v blízkosti devíti procent,“ dodal Dufek.

Meziměsíčně v prosinci nezaměstnanost rostla v 75 okresech, nejvíce v okresech Prachatice (o 24 procent), Chrudim (o 19,3 procenta) a Pelhřimov (18,6 procenta), nejvyšší míra nezaměstnanosti byla zjištěna v okresech Jeseník (16,8 procenta), Bruntál (16,5 procenta) a Most (15,6 procenta). Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,3 procenta), Praha-západ a hl. m. Praha (shodně 3,9 procenta) a Mladá Boleslav (4,6 procenta).

Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání a volných pracovních místVývoj počtu uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst | MPSVZdroj: MPSV

Sobíšek: Důležitá budou čísla v lednu

Podle analytika Pavla Sobíška z UniCredit Bank odpovídal nápor na úřadech práce koncům let 2008 a 2009, zatímco v loňském roce byl podstatně vyšší kvůli propouštění ve státní správě.

„Že se na trhu práce neschyluje ke katastrofě, je možné soudit z vývoje počtu volných pracovních míst, jichž je téměř o pět tisíc víc než před rokem. Co ovšem nevíme, zda šlo o dlouhodobá pracovní místa nebo jen o reakce trhu práce na vyšší než očekávanou aktivitu v ekonomice před koncem loňského roku,“ řekl Sobíšek.

Důležitým signálem pro letošní výhled podle něj budou teprve lednová čísla o nezaměstnanosti. „Než budou zveřejněna, zůstáváme u názoru, že bude mít letošní míra nezaměstnanosti velmi podobný průběh jako ta loňská. Pod půl miliónu nezaměstnaných bychom se měli dostat po rozběhu sezónních prací v dubnu,“ uzavřel.

Podle posledních dostupných údajů byla míra nezaměstnanosti zpracovávaná Eurostatem pro mezinárodní srovnání v listopadu v Česku 6,5 procenta, v EU27 9,9 procenta. Nižší než v Česku byla pouze v Rakousku, Lucembursku a Nizozemsku, v Německu, Finsku a na Maltě.