Nezaměstnanost roste, lidí bez práce je přes půl milionu

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Nezaměstnanost v Česku se v listopadu zvýšila na 8,7 z říjnových 8,5 procenta. Počet nezaměstnaných překročil půl milionu, když pracovní úřady evidovaly 508 498 nezaměstnaných, o 2,4 procenta meziměsíčně více. O 4,7 procenta ubylo volných pracovních míst. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Růst nezaměstnanosti analytici očekávali.

Počet nezaměstnaných se vrátil nad půl milionu po osmiměsíční přestávce, upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Jejich meziměsíční přírůstek je podle něj ve srovnání listopadů historicky nejvyšší. „Trh práce tedy viditelně reaguje na pokračující slabou poptávku v ekonomice, zatím se ale nezdá, že by se schylovalo ke katastrofě. Větší část propouštění je v důsledku ukončení sezonních prací, zatímco kmenových zaměstnanců se podniky až na výjimky nezbavují,“ dodal.

Podle nové metodiky ministerstva podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let činil na konci měsíce 6,8 procenta procenta. V říjnu tento ukazatel dosáhl hodnoty 6,7 procenta.

Dosavadní metodika poměřuje míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, proto je její percentuální podíl vyšší.

Volných pracovních míst v evidenci pracovních úřadů bylo v listopadu 38 806. Proti říjnu jich ubylo 1923, naopak proti loňskému listopadu jich přibylo 1974. Na jedno místo tak letos v listopadu připadlo v průměru 13,1 uchazeče, z toho nejvíce jich bylo na Havlíčkobrodsku, Jesenicku, Chomutovsku a Bruntálsku.

Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo na konci listopadu 493 208. Tedy o 11 471 více než v říjnu a o 36 376 více než loni v listopadu.

Míra nezaměstnanosti v okresech a krajích ČRMíra nezaměstnanosti v okresech a krajích ČR | MPSV

Úřady v průběhu listopadu nově zaevidovaly 49 203 nezaměstnaných, naopak 37 467 lidí z jejich evidence odešlo. Podporu v nezaměstnanosti bralo 93 476 uchazečů o práci, tedy 18,4 procenta všech evidovaných uchazečů.

Meziměsíčně stoupla nezaměstnanost v 75 okresech, přičemž nejvíce se zvýšila v okresech Jindřichův Hradec, Jeseník, Znojmo, Klatovy a Český Krumlov. Míra nezaměstnanosti stejná nebo vyšší než republikový průměr byla v 47 okresech, z toho nejvyšší na Bruntálsku (16,2 procenta) a Mostecku (15,6 procenta). Přes 14 procent se dostala i v okresech Chomutov, Jeseník a Karviná. Naproti tomu nejnižší byla v okrese Praha-východ, a to 3,5 procenta.