Nezaměstnanost v červenci poprvé od začátku roku vzrostla

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

Počet nezaměstnaných v červenci poprvé od konce ledna vzrostl. Úřady práce jich v závěru měsíce registrovaly 485 584, což je o 6809 více než v červnu. Míra nezaměstnanosti se tak zvýšila o jednu desetinu procenta na 8,2 procenta. Na téměř 39 tisíc se zvýšil i počet volných pracovních míst. Ten byl nejvyšší od srpna 2009. Podstatně ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl i počet lidí nově evidovaných na úřadech práce. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Volných pracovních míst bylo na konci července k dispozici 38 898. Jejich počet tak byl o 482 vyšší než v předchozím měsíci a o 5419 vyšší než v červenci loňského roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 12,5 uchazeče, tedy stejně jako měsíc předtím.

Podle analytika z Unicredit bank Pavla Sobíška se tak přerušil trend meziročního zrychlování úbytku počtu nezaměstnaných, kterých je nyní o necelých 20 tisíc méně než v červenci 2010. K červencovému růstu nezaměstnanosti nepřispěli výraznou měrou ani absolventi škol, kterých na úřadech práce přibyly jen stovky. Hlavním důvodem červencového vzestupu celkového počtu lidí bez práce tedy byla letní přestávka u sezónních prací.

„Slibným znakem vývoje trhu práce je postupný, byť mírný růst počtu volných pracovních míst. Pro následující tři měsíce očekáváme návrat k trendu mírného poklesu nezaměstnanosti,“ uvedl Sobíšek s tím, že klíčové budou až hodnoty z listopadu a prosince, kdy bývají změny na trhu práce razantnější a letos se navíc do vývoje promítne reakce české ekonomiky na globální zpomalení.

Jobs.cz: Počet volných míst se meziročně zvýšil o 20 procent

Sobíškovi dávají za pravdu i červencové statistiky na portálu Jobs.cz. I přes očekávaný letní útlum náborových aktivit firem totiž vzrostl v červenci meziročně počet vystavených pracovních inzerátů o plných 20 procent. Ve skladbě poptávky firem jsou přitom výrazné regionální rozdíly. Ve většině krajů nejvýrazněji roste zájem o nové zaměstnance v průmyslových odvětvích, v Praze a Brně jsou tahouny také obory informačních systémů a technologií.

„Z aktuálních dat vyplývá, že se pracovní trh letos vrátil k obvyklému scénáři sezónních výkyvů. V červenci tak je opět patrný jistý útlum náborových aktivit firem, přestože celkově pracovní trh oproti loňsku výrazně vzrostl. Loni v létě byl tento výkyv minimální, protože firmy dlouhodobě kvůli obavám o další ekonomický vývoj obsazovaly jen ty nejnutnější pozice,“ komentoval situaci Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Již v průběhu srpna podle Myslivečka dojde k dalšímu nárůstu počtu inzerovaných pozic na plný úvazek. Zhruba od poloviny měsíce však také výrazně poroste počet reakcí uchazečů, zejména díky letošním absolventům, z nichž většina si teprve nyní začíná hledat zaměstnání. V červenci pro ně bylo na Jobs.cz vystaveno denně v průměru 2 448 vhodných nabídek, což je o 40 procent více než vloni. Celkově bylo v červenci na Jobs.cz a Prace.cz publikováno bezmála 8 300 unikátních nabídek pozic vhodných pro absolventy.

Poklesu nezaměstnanosti pod 8 procent brání nejisté ekonomické prostředí

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová se domnívá, že jednou z hlavních příčin toho, že nezaměstnanost v ČR neklesá pod 8 procent je i velice nejisté ekonomické prostředí.

„Krach některé z velkých periferních zemí eurozóny by měl za následek velké ekonomické škody v celé Evropě. Zaměstnavatelé tak raději vyčkávají s náborem nových pracovních sil a zaměřují se na zvýšení efektivity a větší využití výrobních kapacit,“ řekla s tím, že o tom vypovídá i nárůst počtu volných pracovních míst. Těch bylo v červenci proti červnu pouze o 482 více. Celkem je tak na trhu práce necelých 39 tisíc volných pracovních míst.

Podle Šichtařové tedy na pokles míry nezaměstnanosti pod 8 procentní hranici tak nelze sázet. „Pro tento rok jsme již byli svědky nejnižší míry nezaměstnanosti, když v červnu činila míra nezaměstnanosti 8,1 %. V prosinci pak bude míra nezaměstnanosti těsně pod 9 procent a v lednu 2012 bude dále růst,“ uzavřela.

V celém roce 2011 bude podle nás průměrná míra nezaměstnanosti kolem 8,6 %. V roce 2010 činila přitom průměrná míra nezaměstnanosti 9 procent a rok předtím 8,1 procenta.