Nezaměstnanost v EU během září stagnovala, v Česku klesla

Nezaměstnaní

Nezaměstnaní Zdroj: ctk

Míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem i v celé Evropské unii zůstala v září beze změny navzdory poklesu počtu lidí bez práce. V eurozóně dosahovala 11,5 procenta, zatímco v EU činila 10,1 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat. V České republice míra nezaměstnanosti podle těchto údajů klesla na 5,7 procenta ze srpnových 6,3 procenta.

Sezonně očištěné údaje Eurostatu se liší od dříve zveřejněných čísel Úřadu práce ČR, podle kterých se míra nezaměstnanosti v Česku v září snížila o 0,1 procentního bodu na 7,3 procenta.

Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v září bez práce 24,512 milionu lidí. Proti srpnu se tak jejich počet snížil o 108 tisíc osob. V samotné eurozóně počet nezaměstnaných klesl o 19 tisíc na 18,347 milionu.

Míra nezaměstnanostiMíra nezaměstnanosti | Eurostat

Nejpříznivější situace na trhu práce byla v rámci EU v Německu, kde míra nezaměstnanosti činila pět procent. Nejhorší podmínky byly naopak v Řecku, ve kterém nezaměstnanost dosahovala 26,4 procenta.

Údaje rovněž ukázaly na vysokou nezaměstnanost evropské mládeže. Míra nezaměstnanosti pro věkovou kategorii do 25 let v září v EU činila 21,6 procenta a v eurozóně 23,3 procenta. V České republice se snížila na 15,1 procenta ze srpnových 15,9 procenta, napsal Eurostat.

Míra nezaměstnanostiMíra nezaměstnanosti | Eurostat