Nezaměstnanost v EU i eurozóně klesla nejníže za dva roky

Demonstrace nezaměstnaných Španělů

Demonstrace nezaměstnaných Španělů Zdroj: CC BY-ND 2.0: Pepe Pont

Nezaměstnanosti v Evropské unii i eurozóně v červnu klesla na nejnižší úroveň za dva roky. Mezi jednotlivými členskými státy ale panují velké rozdíly. Nejlepší Rakousko a nejhorší Španělsko dělí více než 22 procent.

V EU nezaměstnanost klesla na 10,2 procenta, nejníže od března 2012, a v zemích platících eurem na 11,5 procenta, nejníže od září 2012. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla nezaměstnanost v obou regionech nižší o 0,1 procentního bodu. Podle odhadů Eurostatu bylo v červnu v celé EU bez práce 25 milionů lidí, z toho 18,4 milionu v eurozóně. Proti květnu se počet nezaměstnaných v EU snížil o 198 tisíc a v eurozóně o 152 tisíc.

Červnová nezaměstnanost (sezónně očištěná)Červnová nezaměstnanost (sezónně očištěná)Červnová nezaměstnanost (sezónně očištěná) | Eurostat

Z jednotlivých členských zemí byla míra nezaměstnanosti nejnižší v Rakousku a Německu, kde se pohybuje kolem pěti procent. Naopak ve Španělsku činí až 24,5 procenta. Vysoká je nezaměstnanost i v Řecku, kde jsou však k dispozici údaje zatím pouze za duben. V dubnu zde míra nezaměstnanosti byla 27,3 procenta.

V České republice míra nezaměstnanosti v červnu podle sezonně očištěných údajů Eurostatu snížila na 6,1 procenta z květnových 6,2 procenta. Podle Českého statistického úřadu, který používá mírně odlišný způsob výpočtu, byla nezaměstnanost o desetinu procenta vyšší. I tak ale byla nejnižší za posledních pět let.