Nezaměstnanost v Německu je nejnižší za 23 let, pomáhá spotřeba

Němečtí politici

Němečtí politici Zdroj: Reuters

Počet nezaměstnaných v Německu v listopadu opět klesl a míra nezaměstnanosti se snížila na rekordní minimum 6,6 procenta. Data naznačují, že domácí spotřeba bude největší evropské ekonomice v příští době dál pomáhat k růstu.

Počet registrovaných nezaměstnaných se podle sezonně očištěných dat v listopadu proti předešlému měsíci snížil o 14 tisíc na 2,9 milionu lidí. Míra nezaměstnanosti dosáhla 6,6 procenta. Jde přitom o nejnižší údaj za posledních 23 let.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters odhadovali, že nezaměstnaných ubude o 4000 a míra nezaměstnanosti zůstane na úrovni 6,7 procenta.

Změny v počtu nezaměstnaných v Německu (v tisících)Změny v počtu zaměstnaných v NěmeckuZměny v počtu zaměstnaných v Německu | tradingeconomics

Německo se ve třetím čtvrtletí těsně vyhnulo hospodářské recesi, když ekonomika stoupla o 0,1 procenta po stejně velkém poklesu v předešlém čtvrtletí. K růstu jí pomohla především silná soukromá spotřeba. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které zveřejnil spolkový úřad práce.

Pavel Páral: Německá košile a evropský kabát