Nezaměstnanost v Německu klesla na 6,2 procenta. Nejníže od sjednocení země

Továrna BMW v Lipsku, výroba modelu i8

Továrna BMW v Lipsku, výroba modelu i8 Zdroj: BMW

Míra nezaměstnanosti v Německu v lednu klesla na 6,2 procenta z prosincových 6,3 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které zveřejnil spolkový úřad práce.

Zpráva podle agentury Reuters signalizuje, že německá ekonomika pokračuje ve stabilním růstu navzdory zpomalování hospodářské expanze v rozvíjejících se zemích. Počet nezaměstnaných v Německu se v lednu snížil o 20 tisíc osob na 2,732 milionu. Analytici přitom očekávali mírnější pokles, a to o sedm tisíc osob.

Německá vláda minulý týden kvůli nepříznivému vývoji rozvíjejících se ekonomik snížila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu Německa na 1,7 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Německá ekonomika je nicméně podle vlády v „dobrém stavu“.

Statistický úřad v polovině prosince na základě předběžných údajů uvedl, že loni se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,7 procenta. Jeho růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Vláda předpokládá, že hospodářský růst v Německu budou v letošním roce nadále podporovat spotřebitelské výdaje. Kupní sílu německých spotřebitelů podporují stoupající mzdy, levné pohonné hmoty a nízké úrokové sazby. K hospodářskému růstu by měly přispět také státní výdaje, které tlačí vzhůru mimo jiné náklady na ubytování a integraci uprchlíků.

Miroslav Zámečník: Kdo nahradí Německo?