Nezaměstnanost v říjnu stagnovala na 7,6 procenta, zlepšení až příští rok

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: Sedmicka

Míra nezaměstnanosti v Česku v říjnu se oproti minulému měsíci nezměnila a zůstala na 7,6 procenta. Trh práce se tak podle analytiků postupně stabilizuje, zlepšení lze ovšem očekávat až v průběhu příštího roku.

Úřady práce evidovaly celkem 556 681 uchazečů o zaměstnání. Oproti září klesl počet uchazečů o práci o 377. Téměř totožný podíl nezaměstnaných v září i říjnu je podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank obvyklý. „Podniky v tomto měsíci příliš nových pracovníků nepoptávají, ale ani nemají důvody k propouštění,“ vysvětlil analytik.

V průběhu října se do evidence na pracovních úřadech nově přihlásilo 46 343 lidí, což bylo ve srovnání s minulým měsícem méně o 18 777 a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku méně o 4476 lidí. Podporu v nezaměstnanosti v říjnu pobíralo 103 838 uchazečů o zaměstnání, tedy 18,7 procenta všech z evidence úřadů.

Úřady ke konci října evidovaly 39 137 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 2285 nižší než v předchozím měsíci a o 1592 nižší než v říjnu 2012. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 14,2 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná, Bruntál a Jeseník.

2982409:normal690:true:true

Analytici: Trh se stabilizuje, zlepšení čekáme příští rok

Trh práce se tak podle analytiků postupně stabilizuje, zlepšení lze ovšem očekávat až v průběhu příštího roku. „Výhled na trh práce začíná být více optimistický. Trh práce se tak nachází okolo bodu stabilizace,“ uvedl například analytik Komerční banky Jiří Škop. Podle Sobíška z UniCredit Bank by měl podíl nezaměstnaných na konci roku dosahovat úrovně 8,2 procenta.

Současný trh práce je podle analytika Home Credit Michala Kozuba zakonzervovaný v tom, že nepřicházejí žádní velcí investoři, kteří by dokázali nezaměstnanost aspoň v rámci krajů srazit výrazněji níže. „Navíc, současní zaměstnavatelé potřebují nejdřív využít stávající kapacity naplno,“ uvedl.

Počet lidí libí bez práce meziročně klesl o čtyři tisíce, což je jeden z historicky nejlepších výsledků tohoto měsíce. „Bylo by ale chybou toto číslo interpretovat jako obrat k lepšímu na trhu práce. Pokles nesouvisí s vyšší tvorbou pracovních míst, ale s tím, že nejsou odchody lidí do důchodového věku plně kompenzovány přílivem mladších ročníků na trh práce,“ uvádí Sobíšek.