Nezaměstnanost v únoru ovlivnila mírná zima. Počet lidí bez práce klesl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Nezaměstnanost v Česku zůstala v únoru na lednových 8,6 procenta. Počet lidí bez práce však ubylo. Zatímco v lednu jich bylo rekordních 629 tisíc, v únoru klesl počet nezaměstnaných o 0,6 procenta na 625 390 lidí. Důvodem může být vliv letošní mírné zimy, ale i reakce na oživující ekonomiku.

Počet volných pracovních míst se oproti lednu zvýšil o téměř dva tisíce na více než 38 tisíc míst. Na jedno volné pracovní místo tak připadá celkem 16 nezaměstnaných. Nejhorší situace zůstává dlouhodobě na Severní moravě - na Bruntálsku a Karvinsku se uchází o jedno místo přes šedesát lidí bez práce.

Podle analytiků se na poklesu nezaměstnanosti podepsala letošní mírna zima. Další pokles bude zřejmě následovat. „Je zřejmé, že lednové číslo bylo letošním maximem a v dalších měsících bude nezaměstnanosti díky oživení domácí ekonomiky dále klesat,“ uvádí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podíl nezaměstnanýchPodíl nezaměstnaných | Urad prace CR

Jak ale namítá analytik Pavel Sobíšek z UniCredit Bank, mírná zima nemůže sama o sobě vysvětlit zvýšený pohyb na pracovním trhu, patrný z vyššího počtu nově hlášených nezaměstnaných i vyššího počtu těch, kteří během měsíce našli novou práci. „Zdá se, že trh práce začíná reagovat také na oživení v ekonomice,“ tvrdí Sobíšek.

V Evropě patříme pod průměr
Míra nezaměstnanosti podle Eurostatu, což je údaj používaný pro mezinárodní srovnání, řadí ČR nadále pod evropský průměr. S mírou 6,7 procenta je země o 4,6 procentního bodu pod průměrem EU.

Nezaměstnanost by měla klesat

Podle Heleny Horské z Raiffeisen Bank se oživení ekonomiky na trhu práce výrazněji projeví o něco později. „Růst produkce se prozatím obejde bez náboru nových zaměstnanců. Víc práce a pracovních příležitostí přinese až robustnější růst ekonomiky,“ doplňuje Horská.

„Pro další měsíce očekáváme pokles počtu nezaměstnaných. Počet nezaměstnaných se dostane meziročně pod loňskou úroveň v květnu nebo v červnu a ke konci roku bude nejméně o 40 tisíc nižší než loni,“ odhaduje analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Česká ekonomika by se letos již měla vydat vzhůru, ale trh práce reaguje na ekonomické oživení tradičně se zpožděním. Podzim ukáže, jak silné je hospodářské oživení. Vyhlídky jsou však dobré, průzkum PricewaterhouseCoopers (PwC) mezi generálními řediteli nejvýznamnějších firem na českém trhu ukázal, že více než polovina z nich plánuje letos zvyšovat počty zaměstnanců,“ říká Libor Stodola, odborník na řízení lidských zdrojů, PwC ČR.