Nezaměstnanost v září mírně stoupla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Míra nezaměstnanosti v Česku se v září zvýšila na 7,6 procenta ze srpnových 7,5 procenta. Úřad práce evidoval 557 tisíc uchazečů o zaměstnání, z toho 541 tisíc lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Uvedlo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici podobný vývoj očekávali.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v září stoupl proti předchozímu měsíci o 3973 osob. Meziročně se zvýšil o 63.890 osob. „Situace na trhu práce se nijak zvlášť nezměnila ve srovnání s předchozími roky. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí především postupné ukončování sezónních prací, kromě stavebnictví, kde činnosti ještě stále běží naplno,“ uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Úřad práce ke konci září evidoval 41 422 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 843 vyšší než v předchozím měsíci a o 613 vyšší než v loňském září. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 13,4 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (58,1), Bruntál (54,4) a Ústí nad Labem (42,9).

Další řada absolventů

Situaci na trhu práce také ovlinili čerství absolventi vysokých škol. Pro ně zatím firmy mají místa jen minimálně. „Z ekonomiky sice přicházejí pozitivnější zprávy, nicméně trh práce mívá zpravidla velké zpoždění ve své reakci a firmy chtějí opravdu silné argumenty pro to, že mají opět nabírat,“ říká Libor Stodola, odborník na řízení lidských zdrojů, PwC ČR.

Podle Michala Kozuba z Homecreditu mají větší šance absolventi technických oborů. „Naopak u humanitních oborů je situace komplikovanější a absolventi často nedokážou najít práci ve svém oboru,“ uvádí Kozub.

Vyšší počet pracovních míst

Celkově však za pozitivní můžeme považovat fakt, že počet volných míst se zvýšil o 2,1 procenta, jak uvádí Václav Franče z Raiffeisenbank. „Napětí na trhu práce se tím trochu uvolnilo,“ řekl Franče.

Právě počet vzniklých i zaniklých pracovních míst, který je oproti loňskému září vyšší, je podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank „první vlaštovkou naznačující, že trh práce stojí na prahu změny“. „Pro říjen počítáme se stabilitou podílu nezaměstnaných, ten ale v listopadu obnoví růst a v prosinci se velmi pravděpodobně přehoupne přes hranici 8 procent. Ještě leden přinese jeho nový pokrizový rekord a teprve následné měsíce mohou znamenat pro trh práce částečnou úlevu,“ uvádí Sobíšek.

Nezaměstnanost mladých na 19 procentech

Ve srovnání s ostatními zeměmi EU není situace na trhu práce zdaleka dramatická a ČR stále patří mezi země s nejnižší nezaměstnaností. V aktuálním žebříčku je na šestém místě. „Podobně jako většinu zemí EU však ČR trápí vyšší nezaměstnanost mladých lidí do 25 let, která dosáhla v srpnu 19 procent,“ uvedl analytik Petr Dufek z ČSOB.