Nezaměstnaných je již téměř půl milionu, volných míst je méně

Úřad práce Kolín

Úřad práce Kolín Zdroj: E15 Anna Vackova

Nezaměstnanost v Česku v říjnu mírně vzrostla na 8,5 procenta ze zářijových 8,4 procenta. Nezaměstnanost stoupla v 53 okresech. Největší nárůst statistici zaznamenali v okresech Jindřichův Hradec, Rokycany, Vsetín a Plzeň-město.

O práci se v říjnu ucházelo 496 762 lidí, což bylo meziměsíčně o 3577 více. O dvě desetiny procenta ubylo volných pracovních míst. „Z evidence úřadu práce odešlo 47,2 tisíc uchazečů. Ale pouze 22,76 tisíc z nich našlo novou práci. Zbytek byl vyřazen, aniž by práci našel. Tím je celkový počet nezaměstnaných trochu přikrášlen, neboť neukazuje na celkový počet lidí bez práce,“ uvedla Markéta Šichtářová z Next Finance.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nově uvádí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let. Na konci října tento ukazatel dosáhl hodnoty 6,7 procenta, u mužů 6,3 procenta a u žen 7,0 procenta.

Volných pracovních míst úřady práce koncem října evidovaly 40 729. Jejich počet byl o 80 míst nižší než v září a o 1997 vyšší než v říjnu 2011. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 12,2 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Jeseník, Chomutov, Bruntál, Šumperk a Teplice.

Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo na konci října 481 737. To je o 3189 více než na konci předchozího měsíce a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku byl jejich počet vyšší o 29 769.

Analytiky růst nezaměstnanosti překvapil. „Standardní sezónní vývoj by v říjnu implikoval pokles míry nezaměstnanosti, ale velmi slabá ekonomika tento pokles přebila,“ konstatoval analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že v říjnu nezaměstnansot naposledy rostla v roce 1998. „Slabý trh práce je opožděným odrazem slabé ekonomiky, takže přinejmenším do konce roku nelze počítat s žádným obratem k lepšímu,“ dodal.

Původní míra registrované nezaměstnanosti ve srovnání s novým ukazatelemPůvodní míra registrované nezaměstnanosti ve srovnání s novým ukazatelem | MPSV Od příštího měsíce přejde MPSV na novou metodu výpočtu nezaměstnanosti úplně. Ta totiž odpovídá nejen výpočtům Českého statistického úřadu, ale i Eurostatu.