O2 prodala podíl v Taxify za devítinásobek kupní ceny

Taxify, ilustračí snímek

Taxify, ilustračí snímek Zdroj: Taxify

Taxify, ilustračí snímek
Taxify, ilustračí snímek
Taxify, ilustračí snímek
4
Fotogalerie

Operátor O2 prodal svůj podíl v estonské přepravní platformě Taxify za více než 70 milionů korun. Před rokem a půl podíl získal za osm milionů korun. Podíl se pohyboval v jednotkách procent, kupce firma nezveřejnila.

Mobilní aplikace Taxify propojuje řidiče taxi se zákazníky, kteří si mohou zvolit svého řidiče na základě dojezdového času, ceny a úrovně služeb. Taxify je nejrychleji rostoucí společnost v oblasti osobní přepravy v Pobaltí a východní Evropě. Vzniklo v roce 2013 v Estonsku a momentálně operuje v 20 zemích.

Transakci O2 uskutečnila přes svůj startupový akcelerátor Bolt. Jde o první podobný prodej v historii O2. "Investice do Taxify byla jednoznačně velmi úspěšná a nyní této společnosti přejeme mnoho úspěchů při pronikání na nové trhy. Přestože dnešní transakce není z pohledu celkové finanční perspektivy O2 zásadní, je pro mne důkazem, že můžeme náš tradiční byznys inovovat a hledat alternativní cesty k dalšímu růstu," uvedl finanční ředitel O2 Tomáš Kouřil.

Podle zakladatele Taxify Markuse Villiga O2 jeho firmě významně pomohla především v její rané fázi. "Díky tomu jsme mohli růst jak v Česku, tak na Slovensku. Především musím ocenit flexibilitu týmu lidí v O2, která rozhodně není ve velkých korporacích obvyklá," uvedl. Taxify pomohlo i začlenění do ekosystému operátora O2.

Bolt je iniciativa O2 Czech Republic, která umožňuje startupům získat nejen potřebné financování, ale i přístup k unikátním možnostem telekomunikačního operátora. Vedle finanční podpory vybraným projektům program poskytuje kompletní zázemí a infrastrukturu společnosti, možnost rozvíjet spolupráci s odborníky, funkční pracovní prostředí, infrastrukturu IT sítě a možnost zapojení do fungujícího ekosystému s využitím našich prodejních kanálů. Bolt v současnosti podporuje sedm začínajících firem.