Agrofert expanduje na západ: koupí německou pekárenskou jedničku Lieken

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Euro, Jan Rasch

Skupina Agrofert Holding tuzemského podnikatele Andreje Babiše koupí od italské potravinářské společnosti Barilla německý řetězec pekáren Lieken AG. Finanční detaily transakce firmy nezveřejnily. Dohodu musí ještě schválit antimonopolní úřad Evropské unie.

Lieken je německou pekárenskou jedničkou. Vyrábí pečivo pod značkou Golden Toast. Své výrobky dodává do supermarketů a maloobchodů v Německu. Zaměstnává 4700 lidí a jeho tržby v roce 2011 činily 756 milionů eur (19,3 miliardy korun).

„V červnu 2012 jsme se rozhodli hledat pro Lieken nového akcionáře, protože naší strategií je růst na světové úrovni v oblasti těstovin, omáček a hotových jídel a posílení pekárenské výroby našich značek ve stěžejních zemích,“ uvedl předseda představenstva skupiny Barilla Guido Barilla. Barilla získala Lieken v roce 2002 v rámci akvizice dalšího řetězec pekáren, firmy Kamps.

Lieken AG je německou pekárenskou jedničkou
Skupina Lieken AG vznikla v roce 2008 přejmenováním a restrukturalizací původní společnosti Kamps AG založené v roce 1997. Tu v roce 2002 koupil italský výrobce těstovin Barilla. Samotnou značku Kamps s jejími 900 stejnojmennými filiálkami prodala Barilla v roce 2010 soukromé investiční skupině ECM.
Název koncernu odkazuje na německého průkopníka v pekárenství Fritze Liekena, kterému se podařilo jako prvnímu v Německu v roce 1926 za pomoci pasterizace vyrobit trvanlivý balený chléb. Díky tomu ho dokázal dodávat zákazníkům po celé zemi. Už o čtyři roky dříve přišel jako první pekař v Německu na trh s baleným krájeným chlebem.
Vlajkovými produkty pekáren Lieken jsou značky Golden Toast, pod níž nabízí toastový a sendvičový chléb a dopékací pečivo, a Lieken Urkorn. Obě značky jsou známé a rozšířené po celém Německu. Podle informací na internetu dodává Lieken své výrobky do zhruba 18 tisíc obchodů.
Do skupiny patří kromě pekárenské společnosti Lieken Brot- und Backwaren GmbH logistická firma Logi-K.
Koncern zaměstnává přes 4700 lidí a jeho tržby v roce 2011 činily 756 milionů eur (19,3 miliardy korun).

„Německo je jedním z klíčových trhů pro aktivity Agrofertu a růst v pekárenství je jednou z hlavních rozvojových strategií naši potravinářské divize,“ uvedl k akvizici Babiš. Jím vlastněné firmy již podnikají v pekárenském průmyslu v Česku, na Slovensku a v Maďarsku.

Barilla je největším světovým výrobcem těstovin. Zároveň jednou z vedoucích společností v obchodu s omáčkami na těstoviny, pekárenským zbožím a křehkým chlebem. Vlastní 30 výrobních závodů a vyváží do více než 100 zemí.

Agrofert Holding je jedničkou českého zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického průmyslu. Loni skupině Agrofert vzrostly nekonsolidované tržby o 15 procent na rekordních 202 miliard korun. Nekonsolidovaný zisk před zdaněním klesl z předloňských 9,1 miliardy na 7,6 miliardy korun.

Agrofert už v Německu vlastní výrobce hnojiv

Agrofert v současnosti v Německu vlastní největšího tamního výrobce dusíkatých hnojiv SKW Piesteritz a společnost Agrofert Deutschland obchodující ze zemědělskými a chemickými komoditami. Roční tržby dceřiných firem Agrofertu v Německu přesahují jednu miliardu euro (zhruba 25 miliard korun). Babišovy firmy v Německu zaměstnávají více než 1000 lidí.

V českém pekárenství působí Agrofert od roku 2005, kdy koupil skupinu Penam, která je v posledních letech označována za tuzemskou pekárenskou dvojku. Součástí skupiny je také významný středoevropský výrobce mraženého pečiva Profrost. Od roku 2010 patří Babišovi také přední maďarský výrobce toustového a baleného chleba firma Ceres.

Babiš v minulosti delší čas usiloval o koupi české pekárenské jedničky United Bakeries. Její vlastník však loni v listopadu informoval, že z jednání o transakci definitivně sešlo. Babišův plán koupit United Bakeries již předtím zhatil slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ), který fúzi loni v červnu nepovolil. Šéf Penamu Jaroslav Kurčík následně uvedl, že pokud se firmě nepodaří United Bakeries ovládnout, postaví poblíž Bratislavy na Slovensku velkou pekárnu za zhruba 20 milionů eur (kolem půl miliardy českých korun).