Ahold je v insolvenčním řízení za údajný dluh přes šest milionů

albert

albert

Obchodní řetězec Ahold se ocitl v insolvenčním řízení kvůli údajným šesti milionům korun, které dluží liberecké firmě Zanap. Ta podala na Ahold návrh insolvence a dnes se jím začal zabývat Krajský soud v Brně.

Firma Zanap, která vyrábí a dodává gastrozařízení a zajišťuje jejich servis, v návrhu uvádí, že k dnešnímu dni jí Ahold dluží z nezaplacených faktur za servisní, kontrolní a údržbářské práce přes 3,75 milionu korun, úroky z prodlení a penále ve výši přes půl milionu a více než 1,75 milionu korun za ušlý zisk.

„Návrh na zahájení insolvenčního řízení podaný společností Zanap Liberec je zcela bezdůvodný a neopodstatněný,“ komentovala dnes rozhodnutí soudu Simona Caidlerová ze společnosti Ahold Czech Republic.

V insolvenčním řízením soud posuzuje, zda dlužníkovi hrozí úpadek, jak v návrhu uvádí věřitel. V případech, kdy rozhodne o prohlášení úpadku, soud stanoví také způsob jeho řešení.

Ahold je nizozemská maloobchodní společnost, v Česku firma provozuje řetězec Albert, který tvoří 225 supermarketů, 55 hypermarketů a 23 benzinových stanic. Společnost vykázala na českém a slovenském trhu za rok 2010 provozní zisk 253 milionů korun při tržbách bez DPH 42 miliard korun.