Ahold opouští slovenský trh, chce se zaměřit na Česko

albert

albert

Nizozemský nadnárodní obchodní řetězec Ahold, který v Česku vlastní prodejny Albert, opustí slovenský trh. Firma svých 24 prodejen a šest čerpacích stanic prodá společnosti Condorum a víc se zaměří na působení v Česku.

Na Slovensku v současnosti Ahold provozuje dvacet prodejen Hypernova, čtyři prodejny Albert a šest čerpacích stanic. Od první poloviny příštího roku se všechny stanou součástí sítě společnosti Condorum, která vlastní 90 obchodů Terno a Moje Samoška. Její loňské tržby dosáhly 127 milionů eur (3,4 miliardy korun).

„Společnost Ahold důkladně zvážila své strategické možnosti a rozhodla se slovenskou divizi prodat, neboť její pozice na slovenském trhu je velmi limitovaná. Odchod z tohoto trhu umožní vedení společnosti zaměřit se na další úspěšné působení v České republice,“ uvedla ve vyhlášení.

Odchod na druhý pokus

Zpráva o prodeji slovenské divize přišla po letech poklesu tržeb. Podle slovenského deníku Sme dosáhl obrat společnosti v roce 2011 přibližně 200 milionů eur (5,4 miliard korun), v loňském roce to bylo už jen 159 milionů eur. Ahold o odchodu ze slovenského trhu uvažoval již v roce 2007, kdy prodal své prodejny v Polsku francouzskému konkurentovi Carrefour. Svůj názor změnil, v další expanzi ale nepokračoval.

V České republice provozuje Ahold 283 supermarketů a hypermarketů Albert. V roce 2012 zde dosáhl čistých tržeb ve výši téměř 48 miliard korun a podle dnes zveřejněných výsledků na našem trhu ve třetím čtvrtletí zaznamenává růst. Podle odhadu společnosti Incoma GfK byl v loňském roce Ahold s podílem 9,7 procenta jedničkou na tuzemském trhu rychlo obrátkového zboží.

Společnosti se naopak nedaří v Nizozemí, kde se zákazníci ve snaze ušetřit zaměřují na nákupy levnějšího zboží. Ve třetím kvartálu tam provozní zisk klesl o 14 procent na 248 milionů eur (6,7 miliardy Kč). „V Nizozemsku se slabá spotřebitelská důvěra odrazila v dalším zpomalování růstu trhu,“ uvedl generální ředitel Dick Boer, který podobný trend očekává také v dalším čtvrtletí.