Al Capone nebo Don Corleone. Italové chtějí zakázat mafiánské názvy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Sarah_Ackerman CC BY 2.0 Flickr

Těstoviny Al Capone či likér Don Corleone možná nebudou v budoucnosti k sehnání, italským úřadům vadí, že zahraniční společnosti vyrábějí potraviny, které nesou „mafiánské názvy“. Zasáhnout má Evropská unie.

Podle italského sdružení zemědělců Coldiretti výrobky s podobnými názvy oslavují nebo bagatelizují činnost v Itálii stále obávané zločinecké skupiny. Sdružení proto již vyzvalo Evropskou unii i zahraniční vlády, aby podobné praktiky vymýtily.

Dát si rajčatovou omáčku Cosa Nostra může být pro cizince zábavné, u mnoha Italů to ale podle sdružení Coldiretti zanechává pachuť v ústech. Tento „trh hrůzy“ s těstovinami, pizzou, ale i jinými italskými pochutinami proto musí přestat, zlobí se podle britského listu The Daily Telegraph Italové.

Ve výčtu svých výhrad zmínilo sdružení nejen těstoviny nazvané Mafia, ale například i kavárny v Bulharsku, které se jmenují Mafioso (tedy Mafián) či knihu receptů, která nese název Mafiánská kuchařka. „Použití mafie jako marketingového triku přispívá k negativnímu vnímání Itálie na mezinárodní scéně,“ uvedl šéf sdružení zemědělců Roberto Moncalvo.

Mafiánské názvy jako urážka

Produkty s mafiánským názvem navíc podle něj představují „nepřijatelnou urážku“ pro zemi, kde mafie stále operuje. „Náš průzkum ukázal, že existuje opravdový trh hrůzy, který vydělává peníze na jedné z nejbolestivějších ran naší společnosti,“ dodal Moncalvo. Kromě toho, že „tyto nepřijatelné obchodní praktiky poškozují obraz Itálie, mají i hluboké dopady na mnoho Italů, kteří se stali a stále stávají oběťmi organizovaného zločinu,“ doplnil.

V Itálii fungují čtyři hlavní mafiánské skupiny - kromě neapolské Camorry je to kalábrijská 'Ndrangheta, apulijská Sacra Corona Unita a sicilská Cosa Nostra.