Aldi útočí na oslabené Tesco. V Británii otevře přes 500 nových prodejen

Řetězec Aldi

Řetězec Aldi Zdroj: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Německý maloobchodní řetězec Aldi plánuje otevřít v Británii během příštích osmi let dalších 550 svých diskontních prodejen. Firma tím v Británii vytvoří asi 35 tisíc pracovních míst, řekl jeden z výkonných šéfů Aldi Matthew Barnes. Aldi je v posledních letech nejrychleji rostoucím prodejcem na britském trhu potravin a nyní tam provozuje kolem 450 prodejen.

Aldi chce do rozšíření své sítě v Británii investovat více než 600 milionů liber (přes 21 miliard korun) a do roku 2022 plánuje mít v zemi již tisícovku prodejen. „Díky tomu budeme moci obsloužit rostoucí počet zákazníků,“ řekl Barnes podle agentury Reuters.

Německý řetězec zahájil expanzi na britských ostrovech po roce 2010, podobně jako další německý diskontní řetězec Lidl. Obě německé sítě si v posledních letech citelně ukrajují z tržního podílu „velké čtyřky“ tradičních britských prodejců potravin - Tesco, Asda, Sainsbury's a Morrisons.

Aldi přitahuje britské zákazníky důrazem na kvalitní zboží za nízké ceny při rychlé obsluze. Za loňský rok se obrat společnosti v Británii a v Irsku zvýšil o 36 procent na 5,3 miliardy liber, zisk vzrostl o 65 procent. Podle údajů agentury Kantar z letošního září se podíl řetězce Aldi na britském trhu zvýšil na 4,8 procenta ze 3,7 procenta o rok dříve.

Rozhodnutí o expanzi na britských ostrovech přichází v době, kdy se lídr trhu Tesco potýká s rozsáhlým účetním skandálem. Firma musela snížit odhad zisku pro první pololetí firemního roku o 250 milionů liber (8,6 miliardy korun). Tesco tak zhoršilo výhled hospodaření v letošním roce již potřetí.