Amazon postaví v Polsku nový sklad. Bude plný robotů

Největší světový e-shop Amazon postaví u polského Štětína jedno ze svých nejmodernějších distribučních center v Evropě.

Největší světový e-shop Amazon postaví u polského Štětína jedno ze svých nejmodernějších distribučních center v Evropě. Zdroj: ČTK

Investice do skladu bude v přepočtu dva a půl miliardy korun.
Proti skladu v Dobrovízi u Prahy se bude lišit využíváním robotů.
Specialisté na logistiku od robotů čekají změnu skladby pracovníků ve skladech.
Dopravní pás v dobrovízském skladu
Třídící linky ve skladu PRG 2
8
Fotogalerie

Zatímco v Česku internetový gigant Amazon vzdal kvůli povolovacím průtahům dva projekty, u polských sousedů vybuduje distribuční centrum prošpikované nejmodernějšími technologiemi. Investice bude v přepočtu dvě a půl miliardy korun.

Největší světová e-shop Amazon postaví u polského Štětína jedno ze svých nejmodernějších distribučních center v Evropě. Proti skladu v Dobrovízi u Prahy se bude lišit využíváním robotů. Neznamená to však, že by bylo bez lidí.  

„Pokud se podíváte na naše největší robotizované centrum v USA, tak uvidíte, že v něm současně pracuje stejné či dokonce větší množství zaměstnanců jako jinde. Co však roboti můžou zajistit, je minimalizace množství kroků nutných pro vyskladňování,“ řekl deníku E15 šéf evropské logistické sítě Amazonu Steven Harman.  

 „Sami jsme byli před pětadvaceti lety svědky automatizace kancelářské práce pomocí počítačů, přičemž krizi na pracovním trhu to nevyvolalo jen změnu struktury. Vymizely například písařky na psacím stroji a objevily se nové profese v IT i administrativě,“ uvedl konzultant Tomáš Moravec z poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Mluvčí českého Amazonu Karel Taschner vysvětluje, jak distribuční sklad největšího světového e-shopu funguje: 

Video placeholde
Mluvčí českého Amazonu Karel Taschner vysvětluje, jak distribuční sklad největšího světového e-shopu funguje. • Michal Nosek, Kryštof Nosek

Distribuční centrum v Dobrovízi je skladem sedmé generace. Je to poslední typ nerobotizovaného skladu. Když před dvěma roky odstartovalo provoz, modernější v Evropě nebylo. Nové sklady mají díky novým skladovacím systémům umožnit například uskladnit více položek pod jednou střechou.

Stejně jako u Prahy postaví v ve Štětíně nová sklad Amazonu developer Panattoni. Investice bude 95 milionů eur, uvedl odborný web Europe Real Estate.

Amazon staví distribuční centra napříč Evropou. Kromě Polska posiluje například ve Velké Británii, v Německu, ve Francii nebo ve Španělsku. V Evropě e-shop provozuje jedenatřicet distribučních skladů. Podle potřeby dodávají zboží nejen do svého okolí, ale napříč kontinentem.

Rozhovor s ředitelem evropské distribuční sítě Amazonu Stevenem Harmanem čtěte v pondělním vydání deníku E15.