Američtí kongresmani jsou proti zřizování call center v zahraničí. I v Česku

Americký kongresman Tom Bishop

Americký kongresman Tom Bishop Zdroj: profimedia.cz

Minulý týden skupina šesti amerických zákonodárců předložila Kongresu nový zákon, který ztíží americkým firmám zřizování call center v zahraničí. Tato norma míří především proti masivnímu stěhování call center určených pro americké zákazníky do Indie.

Hlavnímu bojovníkovi za zákon kongresmanovi Tomu Bishopovi ale nevadí jen stěhování call center do Indie: „Indická call centra také outsourcují práci dále do rozvojových zemí s potencionálně korupční či nestabilní vládou, jako je Egypt, Mexiko, Česká republika, Čína a Thajsko, což komplikuje úsilí identifikovat a žalovat podvody.“

Bishop se už jednou snažil v roce 2011 o podobnou legislativu. Nyní znovu normu navrhuje a věří, že bude úspěšnější. Podle zákona by americké firmy nemohly například čerpat federální půjčky, pokud by outsourcovaly svá call centra do zahraničí, především právě do Indie.

Podle studie PricewaterhouseCoopers, kterou Bishop citoval, mělo 83 procent outsourcované práce v Indii problémy s informační bezpečností. V Česku mají své IT pobočky mnohé světové firmy, mimo jiné třeba i indická obří outsorcingová společnost Infosys.