Analytik: Schválené zákony sníží spotřebu cigaret o procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Spotřeba cigaret se kvůli novele zákona o spotřební dani, která zdraží krabičku o tři až čtyři koruny, sníží o jedno až dvě procenta, uvedl analytik České spořitelny Václav Kmínek. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dnes schválil i zákon zakazující kouřit v restauracích.

Podle analytika Fio banky Davida Brzka se spotřebitelé budou snažit vlivem vyšších cen přecházet k levnějším značkám. S tím Kmínek nesouhlasí. „Ekonomika se vyvíjí celkem dobře, takže spotřebitelé mají relativně dost peněz na útratu a nemyslím si, že dojde ke zhoršování prodejního mixu,“ uvedl.

Akcie společnosti Philip Morris, která pokrývá skoro polovinu českého trhu s cigaretami, přijatá novela podle analytiků příliš neovlivní. „O Philip Morris jako takový se zatím příliš neobávám, protože již léta hraje v jeho hospodaření velkou roli export. Pokud dramaticky nevzroste černý trh, lidé budou za cigarety utrácet dál,“ řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Na změny se připravujeme už dlouho, tvrdí Philip Morris

Cena akcií firmy, které se obchodují na pražské burze, dnes oslabila o necelou setinu na 10.749 korun. „Vyšší ceny a zákaz kouření v restauracích by měl způsobit pokles prodejů, v úvodu však předpokládáme spíše jednotky procent než nějaká vyšší procenta. Philip Morris ČR je nucen se se změnami ve spotřební dani a jiných legislativních změnách vypořádávat již delší dobu a domníváme se, že to výrazný vliv na akcie mít nebude,“ řekl Brzek.

Akcie Philip Morris ČRAkcie Philip Morris ČR|Repro E15.czAkcie Philip Morris ČR na pražské burze

Od začátku příštího roku by měl podle schváleného zákona v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby. Zároveň byla schválena novela zákona o spotřebních daních, která zdraží od příštího roku cigarety o tři až čtyři koruny.

Podmínky pro kuřáky se zpřísňují
1. července 1989 - V platnost vstoupil zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, který se zabýval i dopady kouření. Zakazoval například kouřit ve vlaku (s výjimkou vyhrazených vozů), v prostředcích MHD, na jednáních v uzavřených prostorách či na pracovištích, kde byli i nekuřáci. Částečně zakazoval kouření v restauracích (kouřit se smělo jen ve vyhrazených prostorách, a pokud nebyly, nesmělo se kouřit v době podávání snídaní, obědů a večeří).
29. června 2005 - Sněmovna schválila nový zákon o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Takzvaný protikuřácký zákon sice Senát o měsíc později kvůli řadě legislativních chyb zamítl, poslanci ale senátní veto 19. srpna 2005 přehlasovali.
1. ledna 2006 - Nový zákon vstoupil v platnost, kromě již dříve platných omezení zcela zakázal kouření ve vlacích a také na zastávkách hromadné dopravy. V restauracích se mohlo kouřit ve zvláštních prostorách vyhrazených po kuřáky, které byly příslušně označeny. V praxi stačilo, pokud majitel v podniku umístil cedulku s nápisem prostor pro kuřáky. I nadále se ale objevovaly hlasy volající po přísnějším omezení kouření.
10. června 2009 - Sněmovna schválila novelu takzvaného protikuřáckého zákona, se kterou souhlasil i Senát. Nová úprava například omezila zákaz kouření jen na kryté zastávky veřejné dopravy, zejména ale přesněji upravila kouření v restauracích. Neprošel návrh na jeho úplný zákaz, majitelé podniku dostali na výběr, jestli restaurace bude kuřácká, nekuřácká, nebo bude mít oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. U vstupu musí být vždy tabulka označující typ podniku.
1. července 2010 - Novela protikuřáckého zákona vstoupila v platnost, i nadále ale existovalo silné volání po tom, aby bylo kouření na veřejných místech omezeno ještě více.
28. ledna 2015 - Vláda zveřejnila návrh nového zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek, který připravilo ministerstvo zdravotnictví. Snahou je prosadit úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech či na tanečních zábavách.
3. června 2015 - Vláda schválila návrh zákona, podle něhož by od příštího roku měl platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu.