Analýza: Firmy bez zveřejněného hospodaření jsou rizikovější

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Firmy, které své účetní závěrky nezveřejňují, končí třikrát častěji v likvidaci. Na tyto firmy je také 5,5krát častěji uvalena exekuce a jsou také osmkrát častěji nespolehlivými plátci DPH. Vyplývá to z analýzy společnost CRIF na základě dat portálu Informaceofirmach.

„Zveřejňování závěrek je pro všechny obchodní společnosti povinné ze zákona. Pokud společnost své účetní výkazy nezveřejňuje, může to znamenat, že se nachází v potížích, nebo že se nejedná o seriózního partnera. Při obchodování s takovými společností je proto na místě zvýšená míra opatrnosti,“ uvedl analytik portálu www.informaceofirmach.cz Jan Cikler.

Podíl těchto firem přitom v Česku v posledních letech roste. Ze společností, které měly povinnost své výkazy zveřejnit ve všech letech 2011 až 2014, tak v roce 2011 včas učinila polovina. V roce 2014 to už však bylo pouze 28 procent společností. Podíl firem, které neodevzdaly své závěrky vůbec, vzrostl ze 45 procent v roce 2011 na 69 procent v roce 2014.

Největší podíl společností, které své výkazy nezveřejňují, se nachází v Praze, a to 60 procent. Naopak v Královéhradeckém kraji nezveřejňuje své výkazy pouze 16 procent firem.

Zatímco mezi společnostmi bez zaměstnanců zveřejňuje závěrky 37 procent firem, mezi společnostmi se 100 a více zaměstnanci je to již 86 procent. Nejčastěji své výkazy zveřejňují akciové společnosti a komanditní společnosti. Naopak nejméně transparentní jsou v tomto ohledu veřejné obchodní společnosti a společnosti s ručením omezeným.