Annonce skončila jako zástava za úvěr

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: annonce.cz

Na české inzertní noviny Annonce, které v roce 1990 zakládal podnikatel Josef Kudláček, získali páky bankéři. Majitel Annonce a serveru annonce.cz, společnost Annonce Holding, zastavil vydávající firmu Annonce Publishing ve prospěch banky Raiffeisen.

Noviny a server mají zajistit úvěr, který majitelé od Raiffeisen získali na konci letošního června. Vyplývá to z dokumentů, které má deník E15 k dispozici. Přesná výše úvěru v listinách není uvedena, celková výše pohledávek je specifikována na 86 milionů korun. Úvěr by měl být splatný do září 2018.

Získat přesnější informace o transakci a jejím účelu je obtížné, jednatel Annonce Publishing Vladimír Jaroš odmítl záležitost komentovat.

Kdo přesně získal desítky milionů korun od Raiffeisen na účet, rovněž není úplně jasné. Majoritní vlastník Kudláček Annonci prodal v roce 2009 skupině nejmenovaných equity investorů. V médiích se tehdy spekulovalo, že se jedná o osoby nebo firmy blízké lobbistovi Marku Dalíkovi. Linku k Dalíkovi měl naznačovat člen představenstva Annonce Holding Jaroslav Veverka, který se s Dalíkem má znát. I dotaz ohledně majitelů Annonce Holding odmítl Jaroš komentovat.

Společnosti Annonce Publishing se v posledních letech daří zvyšovat hospodářské ukazatele. V roce 2010 skončila v zisku 9,3 milionu korun, o čtyři miliony více než v roce 2009. Ve stejném období narostly i tržby ze 109 na 126 milionů korun. Podle výroční zprávy za rok 2010 se tak stalo hlavně díky radikálnímu snížení nákladů na vydavatelskou činnost. Majitelé tak reagovali na pokles výkonnosti po roce 2005, kdy se novinám nepodařilo zachytit nástup internetu. Získat ověřené údaje o nákladu Annonce je obtížné, Annonce Publishing není mezi členy Unie vydavatelů. Sama firma uvádí, že celkový týdenní náklad všech vydání novin činí asi 350 tisíc výtisků.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.