Anonymy a stížnosti. Farmářské trhy v Praze 1 chtějí otevřenou debatu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko, E15

Pořadatel farmářských trhů na pražském náměstí Republiky, společnost Delicato Centrum, se chce vypořádat s četnými negativními anonymními stížnostmi, které na její adresu letos začaly chodit. Ty vyvrcholily poté, co o napjatých vztazích na tržišti informoval deník E15. Pořadatel proto za týden uspořádá veřejné setkání, na kterém by se měli objevit zástupci nejen pořadatelů trhů a radnice, ale i samotných prodejců.

„Neznámý pisatel poskytuje mnoha médiím i jiným subjektům nepravdivé skutečnosti o tom, jak jsme vám oproti minulým rokům několikanásobně zvýšili nájem, jsme na vás arogantní, šikanujeme vás a kontrolujeme vám denní tržby,“ uvedl k důvodům setkání v pozvánce jednatel firmy Tomáš Ságl s tím, že informace o údajném zdražení nájmů a šikaně považuje firma za nepravdivé a nepodložené.

Firma naopak tvrdí, že nájmy prodávajícím letos v průměru o třicet procent klesly.

Část prodejců kvůli nespokojenosti s letošní podobou trhů sepsala i stížnost — kterou zaslala jak radnici Prahy 1, tak dalším institucím. Praha 1 jako objednavatel trhů ale pochybení ze strany pořadatelů rovněž odmítá.

Podle stížnosti, kterou má E15 k dispozici a jejíž autoři chtějí zůstat v anonymitě kvůli obavám z postihu, ale některým trhovcům letos výrazně stouplo nájemné z loňské pětistovky na letošních deset procent z tržeb. Znamenalo by to až několikanásobné zvýšení nájmu a tedy adekvátní snížení zisků.

„Tvrzení nejsou pravdivá, jsou smyšlená a v žádném případě ani v nejmenším neodrážejí reálnou skutečnost,“ řekl již dříve E15 Ságl.

Podle Ságla se objevil i další problém — část stížností je podle něj podepsána trhovci, kteří o tom údajně nevědí. Někdo tak jejich jméno zřejmě zneužil. „Úředníci poté při následných vyvolaných kontrolách nevěřícně kroutí hlavou, jak uvedený stěžovatel je fakticky jiný nájemce z trhů a vůbec netuší, že by něco takového psal,“ uvedl Ságl.

Kdo nechodí na trh, není Čech