Farmářský trh v Praze 1 ovládly vášně i anonymy

ilustrační foto, farmářské trhy

ilustrační foto, farmářské trhy Zdroj: Michael Tomes

Konflikt, který se rozhořel na farmářském trhu na pražském náměstí Republiky, dokazuje, že se tento byznys zdaleka neskládá jen z romantických sedláků. Část trhovců se vzbouřila proti organizátorovi, firmě Delicato Centrum. Ta jim totiž změnila cenu jednodenního nájmu za stánek z loňské pětistovky na nynějších deset procent z tržeb. To pro některé znamená několikanásobné zvýšení nájmu a až polovinu jejich čistého zisku.

Navíc někteří farmáři kvůli údajně arogantnímu jednání organizátora již trh opustili nebo byli vyhozeni. Trhovci sepsali stížnost a zaslali ji na radnici Prahy 1, Nejvyšší kontrolní úřad, finanční úřad, pro podezření z korupce na i policii. Deník E15 má stížnost k dispozici. Požadují také vypsání nového výběrového řízení a výměnu současných pořadatelů.

Pořadatelé trhu i radnice městské části ale kritiku jednoznačně odmítají. „Tvrzení nejsou pravdivá, jsou smyšlená a v žádném případě ani v nejmenším neodrážejí reálnou skutečnost,“ řekl deníku E15 v reakci na kritiku jednatel pořádající firmy Tomáš Ságl.

„Farmářské trhy Prahy 1 mají za několik let svůj okruh spokojených prodejců, farmářů i vystavovatelů. V poslední době ale monitorujeme zvýšenou četnost různých anonymů, které dle mého osobního názoru přisuzuji naší zvýšené viditelnosti a úspěchu trhů,“ míní. „Ve středu jsme například strávili několik hodin kontrolami na základě anonymů od hygieny, obchodní inspekce a dalších úřadů – a s kladným výsledkem,“ dodal.

Nátlak, stěhování, vyhazov

Farmáři si stěžují, že na prodejce, kterým se nové podmínky nelíbí, pořadatelé vyvíjejí nátlak v podobě neustálého stěhování po trhu, takže je jejich stálí zákazníci nemohou nelézt, na vyhrůžky vyhazovem a na to, že místo čtyř dnů týdně mohou prodávat jen dva.

Nelíbí se jim ani kontroly denních tržeb, na což podle nich má právo pouze finanční úřad, nikoli pořadatel trhu. „Pevně věříme, že nám pomůžete vyřešit tuto děsnou situaci a zastavíte šikanování a vydírání malopodnikatelů. Vraťte farmářské trhy farmářům a jejich zákazníkům,“ uvedli emotivně prodejci ve stížnosti. Tu zaslali anonymně, neboť se obávají vyhazovu a šikany ze strany pořadatelů; deník E15 má ale k dispozici jméno jednoho z autorů. Na stížnost prý žádnou relevantní odpověď nedostali.

Poplatky za stánky jsou plně v kompetenci pořadatele

Změn se autoři stížnosti asi jen tak nedočkají, neboť za pořádající firmu se postavila i městská část Praha 1. Například zvýšení nájemného radnice nehodnotí. „Poplatky za stánky jsou plně v kompetenci pořadatele,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Oddělení obchodu a služeb radnice podle ní často pořizuje z trhu fotodokumentaci.

„Tam je patrné, že se stánky příliš nestěhují, některé – pečivo, květiny, koláče – mají stabilní místo, některé se mění, protože nejsou na trhu denně,“ dodala. K ostatním výhradám a k údajnému arogantnímu jednání zástupců pořadatelů se ale ani mluvčí, ani Ságl nevyjádřili.