Antimonopolní úřad si posvítí na řetězce: prozkoumá ochranu dodavatelů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověří chování obchodních řetězců na českém trhu po změnách zákona o významné tržní síle. Zahajuje sektorové šetření, ve kterém prověří, jak firmy zanesly do smluv novinky. Novela často kritizovaného zákona, který má více chránit dodavatele před nekalými praktikami některých obchodních řetězců, vstoupila v účinnost začátkem března. Obchodníci měli tři měsíce na to, aby uvedli do souladu s novou legislativou všechny své smlouvy.

Smlouvy musí být písemné a musí obsahovat způsob úhrady kupní ceny a dobu na její úhradu. Přitom doba splatnosti nesmí být delší než 30 dní ode dne doručení faktury. Zákon dál například určuje, že doba garantované platnosti kupní ceny nesmí překročit tři měsíce od data první dodávky. ÚOHS uvedl, že minulý týden změny zákona vysvětloval řetězcům na semináři.

Svaz obchodu a cestovního ruchu po schválení zákona uvedl, že novela může zdražit potraviny v obchodech, omezit vývoz tuzemských výrobků a snížit podíl českých potravin v obchodech. Zákon o významné tržní cíle se již od roku 2010 snaží regulovat vztahy mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli. Dohledem nad jeho dodržováním je pověřen Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který od účinnosti zákona udělil pokuty za přibližně 30 milionů korun, některé z nich ale zrušil soud.

Jednodušší definice

Novela zjednodušuje definici zneužití významné tržní síly. Ruší přílohy zákona, které obsahovaly desítky vyjmenovaných porušení zákona, a které mohl úřad stíhat. Rozsáhlé přílohy byly zrušeny a nahrazeny souborem devíti deliktů. Úředníci budou mít nově možnost podřadit pod delikt široký počet jednání řetězců, což může vyústit ve velké množství sporů a dlouhá řízení před úřadem a soudy.

Novela dále zavádí pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Těmto aliancím bude za zneužití tržní síly hrozit postih. Zpřesňuje také definici významné tržní síly. Bude to takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit vůči dodavatelům bez spravedlivého důvodu výhodu při nákupu potravin. Jejím zneužitím bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni zahájil tři správní řízení týkající se možného porušení zákon. O rok dříve neotevřel žádný nový případ. Aktuálně řeší v této oblasti pět případů.