Apple se na výsluní neudržel, světovou jedničkou ve smartphonech je opět Samsung. Ale na jak dlouho?

Apple otevírá novou prodejnu v Šanghaji

Apple otevírá novou prodejnu v Šanghaji Zdroj: Apple

Applu se loni povedla velká věc. V počtu prodaných smartphonů z prvního místa sesadil dlouholetého lídra, jihokorejský Samsung. Ten vedl žebříček prodejů chytrých telefonů od roku 2010. Jenže hned začátkem tohoto roku začal Apple opět ztrácet. Pokud se chce v celoročních prodejích vrátit do globálního čela, bude muset přijít s něčím novým. Anebo alespoň přesvědčit více čínských zákazníků, aby iPhonům dali přednost před telefony se systémem Android.

Podle údajů společnosti International Data Corporation (IDC) prodal Apple za rok 2023 234,6 milionu iPhonů a patřila mu pětina trhu se smartphony. Samsung prodal 226,6 milionu svých telefonů Galaxy a obsadil tedy 19,4 procenta trhu. Apple tak meziročně rostl o 3,7 procenta, a Samsung se naopak propadl o 13,6 procenta. Třetí příčka náležela Xiaomi s podílem 12,5 procenta.

Kouzla kvartálů

Apple má vždy nejsilnější poslední čtvrtletí, tedy první fiskální kvartál následujícího roku, protože v září představuje novou řadu iPhonů a hned nato přicházejí Vánoce. Právě v tomto období svého jihokorejského rivala porážel poměrně pravidelně, i když v celkovém ročním součtu prohrával. Samsung má strategii jinou: Své vlajkové lodi představuje až v lednu a nová ohebná zařízení v létě. Jenže Apple loni dokázal udržet silný celý rok, přestože jeho vánoční náskok nebyl zas tak veliký. V posledním čtvrtletí mu patřil 24,7procentní podíl, Samsung měl 16,3 procenta.

Na začátku letošního roku se ale všechno zase zamíchalo jinak. V prvním čtvrtletí se Apple opět propadl na druhou pozici. IDC uvádí, že prodeje iPhonů poklesly o vysokých 10 procent. Aktuálně tak Applu patří 17,3 procenta celosvětového trhu se smartphony. Samsung v lednu uvedl novou řadu telefonů Galaxy S24, která boduje zejména marketingovým tahákem Galaxy AI, tedy funkcemi umělé inteligence, které Applu zatím chybějí. K tomu jihokorejský výrobce na začátku března představil duo telefonů řady Galaxy A, konkrétně Galaxy A35 a A55, které patří mezi jeho nejprodávanější smartphony vůbec. Samsung tedy v prvním čtvrtletí získal 20,8 procenta trhu.

Android poroste rychleji

Podobné výkyvy jsou u Applu běžné. Tentokrát je ale pokles nápadně velký. Má to hned několik důvodů. V první řadě se může zdát, že je trh iPhony už přesycený. Problém tohoto zařízení spočívá v tom, že Apple pomalu nebude mít kde brát zcela nové uživatele a bude čerpat jen ze stávajících zákazníků, kteří přejdou na novou generaci. Noví uživatelé, kteří přecházejí ze smartphonů se systémem Android na iPhony, sice zatím ještě stále proudí, jenže pomalu jim Apple už nemá moc co nového nabídnout. iPhony totiž vypadají od modelu X víceméně pořád stejně. Samsung inovuje o poznání více, a hlavně má v portfoliu i zajímavá ohebná zařízení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!