„Náš chef Nicolas právě získal druhou michelinskou hvězdu. Poprvé získala česká firma dvě,“ uvedl dnes Babiš na svém twitterovém účtu.
Babiš a jeho holding Agrofert je hlavním hráčem na potravinářském, zemědělském, chemickém a mediálním trhu. V Česku vlastní tři restaurace, a to na pražském Chodově, v Průhonicích a i s hotelem na farmě Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku. V zahraničí ale až do léta roku 2013 žádnou restauraci neprovozoval.
Náš chef Nicolas právě získal druhou michelinskou hvězdu! Poprvé získala česká firma dvě. Koukněte, @Roman_Vanek. pic.twitter.com/1vruImlRGP
— Andrej Babiš (@AndrejBabis) February 1, 2016
Investice do restaurace činila podle tehdejších údajů dva miliony eur (podle tehdejšího kurzu asi 50 milionů korun). Obec Mougins je mimo jiné místem, které v minulosti lákalo známé osobnosti nejen z Francie. Přes deset let až do své smrti v roce 1973 v ní žil například legendární malíř Pablo Picasso. Vesnice v minulosti přilákala i Jeana Cocteaua, Catherine Deneuveovou, Edith Piaf či Winstona Churchilla.
V Česku jsou restaurace s michelinskou hvězdou velkou vzácností. V minulosti je získaly pouhé dva pražské podniky - restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohême Bourgeoise. Loni michelinskou hvězdu také obhájily, zda se tak stane i letos, zatím nebylo zveřejněno.
Nových dvouhvězdičkových podniků je deset |
---|
Průvodce, jehož nové vydání dnes zveřejnila společnost Michelin, přidal hvězdičky 54 restauracím. Dalším zařízením ovšem také hvězdičku ubral - podniků s aspoň jednou hvězdičkou je letos 600, ale bylo jich 609 v průvodci pro rok 2015. Mezi nejsledovanějšími byl „otec“ francouzské gastronomie Alain Ducasse, který získal letos nazpět třetí hvězdu v restaurantu slavného pařížského hotelu Plaza Athénée. Loni ji ztratil poté, co se specializoval na ryby, plody moře a vegetariánskou stravu. Nový trend mu byl ale v následujícím průvodci nakonec plně pochválen. Dalším podnikem, který se nově zařadil mezi tříhvězdičkové restaurace, je Cinq, rovněž ve francouzské metropoli. Nových dvouhvězdičkových podniků je deset, z toho polovina v Paříži. Nyní se může chlubit druhou hvězdou další známý šéfkuchař Jean-François Piège, který vede v Paříži Le Grand Restaurant, nebo Joël Robuchon s podnikem Grande Maison stojícím v Bordeaux na jihozápadě země. Propad ze tří hvězd ale zaznamenal hotelový restaurant Le Relais Bernard Loiseau ve východní Francii. Nových jednohvězdičkových restaurací je 42, z toho osm v regionu Auvergne, Rhone-Alpes, a sedm v pařížské aglomeraci. Gastronomický průvodce Michelin se v tištěné podobě začne prodávat 5. února. Vychází zpravidla ve 150 tisících výtiscích. K dispozici je i v elektronické podobě - na jeho stránkách bylo jen ve Francii zaznamenáno loni 25 milionů návštěv. Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, zatímco dvě hvězdičky značí „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“ a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii. Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. V posledních se v průvodci Michelin Main Cities of Europe objevují i čeští šéfkuchaři. Letošní verze vyjde 8. března. Dnešní zveřejnění nejnovějšího průvodce poněkud zkalila nedělní smrt francouzsko-švýcarského šéfkuchaře Benoita Violiera, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě. Zástupci Michelinu, stejně jako řada Violierových kolegů vyjádřili nad jeho osudem smutek. Violier podle všeho spáchal sebevraždu. Zdroj: čtk |