Babišova restaurace ve Francii získala už druhou michelinskou hvězdu

restaurant paloma Andreje Babiše ve Francii

restaurant paloma Andreje Babiše ve Francii Zdroj: restaurant-paloma-mougins.com

Investice miliardáře Andreje Babiše do francouzské restaurace La Paloma se alespoň co se týče věhlasu vyplácí. Podnik ve městě Mougins nedaleko Cannes na Azurovém pobřeží již před dvěma lety - půl roku po otevření - získal michelinskou hvězdu, podle majitele jich nyní bude mít ještě o jednu více.

„Náš chef Nicolas právě získal druhou michelinskou hvězdu. Poprvé získala česká firma dvě,“ uvedl dnes Babiš na svém twitterovém účtu.

Babiš a jeho holding Agrofert je hlavním hráčem na potravinářském, zemědělském, chemickém a mediálním trhu. V Česku vlastní tři restaurace, a to na pražském Chodově, v Průhonicích a i s hotelem na farmě Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku. V zahraničí ale až do léta roku 2013 žádnou restauraci neprovozoval.

Investice do restaurace činila podle tehdejších údajů dva miliony eur (podle tehdejšího kurzu asi 50 milionů korun). Obec Mougins je mimo jiné místem, které v minulosti lákalo známé osobnosti nejen z Francie. Přes deset let až do své smrti v roce 1973 v ní žil například legendární malíř Pablo Picasso. Vesnice v minulosti přilákala i Jeana Cocteaua, Catherine Deneuveovou, Edith Piaf či Winstona Churchilla.

V Česku jsou restaurace s michelinskou hvězdou velkou vzácností. V minulosti je získaly pouhé dva pražské podniky - restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohême Bourgeoise. Loni michelinskou hvězdu také obhájily, zda se tak stane i letos, zatím nebylo zveřejněno.

Nových dvouhvězdičkových podniků je deset
Průvodce, jehož nové vydání dnes zveřejnila společnost Michelin, přidal hvězdičky 54 restauracím. Dalším zařízením ovšem také hvězdičku ubral - podniků s aspoň jednou hvězdičkou je letos 600, ale bylo jich 609 v průvodci pro rok 2015.

Mezi nejsledovanějšími byl „otec“ francouzské gastronomie Alain Ducasse, který získal letos nazpět třetí hvězdu v restaurantu slavného pařížského hotelu Plaza Athénée. Loni ji ztratil poté, co se specializoval na ryby, plody moře a vegetariánskou stravu. Nový trend mu byl ale v následujícím průvodci nakonec plně pochválen. Dalším podnikem, který se nově zařadil mezi tříhvězdičkové restaurace, je Cinq, rovněž ve francouzské metropoli.

Nových dvouhvězdičkových podniků je deset, z toho polovina v Paříži. Nyní se může chlubit druhou hvězdou další známý šéfkuchař Jean-François Piège, který vede v Paříži Le Grand Restaurant, nebo Joël Robuchon s podnikem Grande Maison stojícím v Bordeaux na jihozápadě země. Propad ze tří hvězd ale zaznamenal hotelový restaurant Le Relais Bernard Loiseau ve východní Francii.

Nových jednohvězdičkových restaurací je 42, z toho osm v regionu Auvergne, Rhone-Alpes, a sedm v pařížské aglomeraci.

Gastronomický průvodce Michelin se v tištěné podobě začne prodávat 5. února. Vychází zpravidla ve 150 tisících výtiscích. K dispozici je i v elektronické podobě - na jeho stránkách bylo jen ve Francii zaznamenáno loni 25 milionů návštěv.

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, zatímco dvě hvězdičky značí „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“ a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.

Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. V posledních se v průvodci Michelin Main Cities of Europe objevují i čeští šéfkuchaři. Letošní verze vyjde 8. března.

Dnešní zveřejnění nejnovějšího průvodce poněkud zkalila nedělní smrt francouzsko-švýcarského šéfkuchaře Benoita Violiera, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě. Zástupci Michelinu, stejně jako řada Violierových kolegů vyjádřili nad jeho osudem smutek. Violier podle všeho spáchal sebevraždu. Zdroj: čtk