Baumax prý chystá další ústup z východní Evropy

Baumax

Baumax Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jozef Kotulic, Wikimedia

Rakouský řetězec Baumax prodávající potřeby pro kutily a zahrádkáře připravuje kvůli špatným hospodářským výsledkům odchod z dalších východoevropských trhů. Po prodeji poboček v Rumunsku, Bulharsku a Turecku je aktuálně na řadě Maďarsko a Slovinsko, napsal s odvoláním na zdroj z firmy rakouský server Kurier.at. Prodej má na starosti italská investiční banka Mediobanca.

Baumax informace o připravované transakci popřel, potvrdil však spolupráci s italskými investičními bankéři, kteří byli již u prodeje balkánských dcer. „Aktuální situace je taková, že v klíčových zemích Rakousku, Česku, Slovensku, Maďarsku a Slovinsku probíhá restrukturalizace,“ cituje Kurier.at mluvčí Baumaxu Moniku Voglgruberovou.

„Stále dostáváme nabídky od investorů, aktuálně se však žádný prodejní proces neděje,“ dodala. Jiný hlas z koncernu vidí ovšem vyústění situace jasně. „Na konci dojde k prodeji celé skupiny Baumax,“ cituje Kurier.at svůj zdroj.

Majitel Baumaxu Karlheinz Essl starší se nedávno pokusil spravit podnikové finance prodejem své umělecké sbírky. Výsledek dražby v londýnské aukční síni Christie's ale zůstal za očekáváním. Výnos z dražby se původně odhadoval na 60 milionů liber, nakonec však Essl získal jen 47 milionů.

Česko patří s domovským Rakouskem a Slovenskem mezi nejdůležitější trhy Baumaxu. Na růžích ovšem nemá firma ustláno ani v České republice. Firma se loni při tržbách 3,9 miliardy korun propadla do téměř půl miliardové ztráty.