Baumaxu se nedaří. Hobbymarkety se propadly do ztráty téměř 300 milionů

Baumax

Baumax Zdroj: profimedia.cz

Čeští kutilové a řemeslníci omezili nákupy. Pocítila to společnost Baumax. Jejím hobby marketům loni klesly tržby o devět procent.

Společnost Baumax ČR, která na tuzemském trhu provozuje 24 hobbymarketů, prohloubila v loňském roce ztrátu na 297 milionů korun. V roce 2011 skončilo hospodaření ztrátou 131 milionůkorun. Tržby firmy klesly o devět procent na 4,06 miliardy korun. Uvádí to výroční zprávy společnosti za rok 2012.

„Hospodářská situace společnosti se podstatně zhoršila. Společnost třetí rok po sobě realizovala ztrátu. Firma ale platí své závazky včas,“ píše Baumax ve výroční zprávě. Také splátkový režim úvěrů je dodržován.

Firma v Česku loni zaměstnávala 1307 zaměstnanců. Hobbymarkety Baumax patří do rakouské podnikatelské skupiny Baumax AG, která kromě Česka a Rakouska podniká také v Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku, Turecku a na Slovensku.

Konkurenčním hobbymarketům OBI v roce 2011 klesl meziročně zisk o 71 milionů korun na 396 milionů korun. Tržby společnosti vzrostly v porovnání s předchozím rokem o čtyři procenta na 6,048 miliard korun. Společnosti Hornbach Baumarkt CS, která v Česku provozuje osm hobbymarketů, v účetním roce 2011/2012 klesl meziročně zisk o 32 procent na 255 milionů korun. Tržby stouply zhruba o sedm procent na 5,044 miliardy korun.

Na tuzemském trhu působí sedm hobbymarketových řetězců OBI, Baumax, Bauhaus, Globus Baumarkt, Hornbach Baumarkt, Uni Hobby a Mountfield. Nejvíc prodejen má Mountfield, který v Česku provozuje 55 poboček.