Bob Iger zůstává. Disney může dál růst

Bob Iger

Bob Iger Zdroj: profimedia

Hvězdná éra společnosti Walt Disney může pokračovat. Její architekt, nynější šéf firmy Bob Iger, se rozhodl na svém postu setrvat. Ačkoli mu smlouva měla skončit v červnu 2016, prodloužil kontrakt až do roku 2018. „Těším se na věci, které jsou před námi, včetně nových Hvězdných válek a otevření Disneylandu v Šanghaji,“ reagoval v oficiálním prohlášení Iger.

Pod Igerovým vedením se během necelé dekády tržní hodnota společnosti ztrojnásobila ze 48,4 miliardy v roce 2005 na včerejších 152 miliard dolarů. Iger patří mezi nejlépe hodnocené a placené generální ředitele amerických firem. Letos dokonce získal prestižní ocenění CEO roku magazínu Chief Executive, když porazil favorizované šéfy technologických gigantů.

Igerova politika je přitom jednoduchá. Disney pod jeho vedením kupuje za miliardy dolarů úspěšné firmy (Pixar, Marvel, Lucasfilm) a jejich produkty povyšuje na globálně úspěšné značky.

Disney čeká papírově slušný rok

To má potvrdit příští rok, kdy se pod hlavičkou Walt Disney do kin dostanou novinky od všech tří dříve samostatných studií. Pixar uvede animovaný film V hlavě, Marvel přijde s pokračováním miliardového hitu Avengers a Lucasfilm představí sedmý díl Hvězdných válek. Papírově by příští rok Disney neměl mít problémy ovládnout světové kinosály a tržby jeho filmů by mohly překročit čtyři miliardy dolarů. Tuto hranici se povedlo překonat teprve dvakrát v historii.

Navzdory celkovému úspěchu stojí před Igerem nejméně jeden problém – dlouhodobě nefungující divize on-line. Ta je stále ve ztrátě a Disney dává vydělávat třetím stranám.

Krachující Euro Disney v Paříži

Své problémy má také pařížský park Euro Disney. Ten se po vleklých problémech v posledních týdnech dostal na pokraj krachu a zachránit jej mají peníze z mateřské společnosti. Walt Disney Company v pařížském zábavním parku drží 40 procent akcií. Po skončení restrukturalizace ale může být vlastnická struktura zcela jiná.

Americký Walt Disney dodá 400 milionů eur v hotovosti výměnou za předkupní právo na akcie a dluh 600 milionů eur smění za akcie. Pařížskému zábavnímu parku také Disney vyjde vstříc tím, že odloží splátky dalších dluhů. Minoritním akcionářům hrozí, že pokud nepřistoupí na stejné podmínky, může se firma poprvé od svého založení před 22 lety ocitnout plně pod kontrolou Američanů. „Není to náš plán, ale pokud se k nám ostatní akcionáři nepřipojí, Walt Disney zvýší svůj podíl,“ uvedl finanční ředitel Euro Disney Mark Stead.

Největším minoritním akcionářem je saúdskoarabský princ Al-Valíd bin Talál držící deset procent. Své rozhodnutí by měl oznámit do ledna, na kdy je naplánována rekapitalizace. Akcie zábavního parku se po zprávě propadly o 20 procent. Vzápětí ztrátu částečně umazaly, i tak se ale obchodují přibližně devět procent pod páteční cenou. Cenné papíry mateřské společnosti včera na zprávu prakticky nereagovaly.