Boček vysvětloval hospodaření Budvaru prezidentovi

Budvar,pivo,pivovarnictví

Budvar,pivo,pivovarnictví Zdroj: budweiser-budvar.cz

O situaci v národním podniku Budvar se začal zajímat i prezident Václav Klaus. Na Pražském hradě téměř hodinu hovořil s ředitelem pivovaru Jiřím Bočkem . Ten prezidenta seznámil s hospodařením a finančními výsledky Budvaru, který je posledním velkým pivovarem v majetku státu.

Podle anonymní analýzy, kterou má server E15. cz k dispozici, snížilo vedení Budvaru od roku 2010 hodnotu podniku o šest miliard korun. Za pivovary se kterými je v analýze srovnáván navíc zaostává i v hodnocení klíčových kritérií.

Srovnání zisků pivovarůSrovnání zisků pivovarů | anonymni analyzav milionech korun EBITDA – marže je očištěna od vlivů jaké jsou například výnosy z finančních operací, protože obzvlášť tyto zkreslují výsledky Budějovického Budvaru.

Vývoj tržeb BudvaruVývoj tržeb Budvaru | anonymni analyza

Zdroj: Anonymní analýza

Analýza porovnává ekonomické ukazatele Budvaru se čtyřmi vybranými konkurenty a uvádí, že hospodaření pivovaru se trvale zhoršuje a dochází k soustavné likvidaci hodnoty podniku pro jeho vlastníka, stát. Autoři srovnávají Budvar s Prazdrojem, Staropramenem, Bernardem a Pivovarem Svijany. Dokládají, že Budvar ve výkonech a marži EBITDA zaostává za trhem, má nejhorší procentuální náklady na suroviny, klesají mu tržby, a naopak rostou náklady na hektolitr uvařeného piva. Výsledkem desetistránkového hodnocení je, že Budvar je mimořádně neefektivně řízená firma, která zaostává za konkurencí prakticky ve všech ukazatelích.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) na konci ledna nařídil v Budvaru kontrolu, jejíž výsledky by měly být známy v březnu. Proti této kontrole se Jiří Boček původně ostře postavil a odmítl majiteli firmy, reprezentovanému ministerstvem financí, vydat požadované dokumenty. Boček nejprve odmítal vydat auditorům některé doklady a kontrolu označil za krycí manévr pro útok na firmu a snahu o její privatizaci. Budvar se později ministerstvu ustoupil a na postupu kontroly se dohodl. Ministrovi Bendlovi se hlavně nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole.

Ministerstvo zemědělství již několik let plánuje transformovat Budvar na akciovou společnost, mimo jiné proto, aby stát mohl z firmy inkasovat dividendy. Bendl ale nedávno popřel, že by stát chtěl Budvar následně privatizovat.